Γιάννης Κουτσούκος

Μαρτίου 9, 2017

Τα παρασκήνια της συγχωνεύσεως της ομάδος του ΕΔΕΣ στον Φαρμακά με τον ΕΛΑΣ σύμφωνα με κείμενα του Βαζαίου.

Στο κεφάλαιο  αυτό δίνουμε περιληπτικά, πως ο Βαζαίος (μέχρι τώρα διοικητής του ΕΔΕΣ Κορινθίας)  περιγράφει στα απομνημονεύματα  του την συγχώνευση του ΕΔΕΣ  με τον  ΕΛΑΣ σε ένα νέο σχήμα, το οποίον ονομάστηκε έκτο Σύνταγμα πεζικού του ΕΛΑΣ με νέο στρατιωτικό αρχηγό τον ίδιον  τον Βαζαίο[1].

Ο Άγγλος Ταγματάρχης Τζέϊμς, ευρισκόμενος στον Φαρμακά,  παίζει μεσολαβητικό ρόλο για την άρση των διαφορών και  για την συγχώνευση του ΕΔΕΣ με τον ΕΛΑΣ. Παίρνει τον Ταγματάρχη του ΕΔΕΣ Βαζαίο και πηγαίνουν προς συνάντηση του ΕΛΑΣ στην Σκοτεινή της Νεμέας. Πληροφορείται όμως καθοδόν, ότι οι αρχηγοί του ΕΛΑΣ δήλωσαν στους κατοίκους της Σκοτεινής, ότι η ομάδα του Βαζαίου είναι εχθρός του λαού και ότι σύντομα θα κρεμάσουν όλους τους αξιωματικούς της ομάδος του Βαζαίου[2]. Ο ΕΛΑΣ  στέλνει προσωπικό τελεσίγραφο στον Βαζαίο να παραδοθεί και του δίνει περιθώριο  για απάντηση δύο ωρών[3]. Μερίδα των αξιωματικών του Βαζαίου τον εγκαταλείπει και μένει μόνο με λίγους σχεδόν άοπλους συντρόφους. Αφήνει όσους συντρόφους του δεν θέλουν να συνεργασθούν με το ΕΑΜ ελευθέρους να πάνε στα σπίτια τους και υπογράφει το πρωτόκολλο συνεργασίας με τον ΕΛΑΣ.   Ο Άγγλος Ταγματάρχης Τζέϊμς  επαναλαμβάνει στον Βαζαίο, «ότι μόνο το ΕΑΜ εξυπηρετεί τα συμμαχικά συμφέροντα[4].» Ο Βαζαίος ορίζεται στην θέση του αντισυνταγματάρχη Σέρβου Ιωάννου νέος στρατιωτικός αρχηγός της ομάδος αυτής του ΕΛΑΣ και όσων από την ομάδα του δέχθηκαν να συγχωνευθούν με τον ΕΛΑΣ και δεν τον εγκατέλειψαν. Το όνομα της νέας αυτής ομάδος είναι Έκτο  Σύνταγμα  Πεζικού   του  ΕΛΑΣ.  Μετά τέσσερες ημέρες καταφθάνει κοντά στον Βαζαίο και ένας ακόμη άγγλος αξιωματικός, ο Λοχαγός με το όνομα Φρέζερ[5].

Αξίζει για καλλίτερη κατανόηση της αντίστασης κατά την κατοχή να αναφέρουμε την στιχομυθία μεταξύ του Αντισυνταγματάρχη Σέρβου Ιωάννου, μέχρι τότε διοικητή της ομάδος του ΕΛΑΣ και του  Βαζαίου Μανώλη, νέου διοικητή της ομάδος αυτής[6].

Περιληπτικά  λέει ο Σέρβος Ιωάννης : Έπρεπε όλοι οι Έλληνες αξιωματικοί (που πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο) να είχαν κινηθεί έγκαιρα  σαν ένας άνθρωπος για να συγκροτήσουν μόνοι των ένα αντιστασιακό σώμα. Τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Απαριθμεί μάλιστα,  ότι στην Πάτρα υπήρχαν 180 Έλληνες αξιωματικοί ανώτεροι  και κατώτεροι και σε όλη την Πελοπόννησο 900. Και καταλήγει ο μέχρι προ ολίγου στρατιωτικός διοικητής της ομάδος του ΕΛΑΣ, ότι το σώμα αυτό  θα συνέτριβε από την  αρχή το ΕΛΑΣ, αλλά θα ανάγκαζε και τους Άγγλους  να ενεργήσουν διαφορετικά και να αφήσουν την τακτική του διαίρει και βασίλευε[7].

[1] Βαζαίου Εμμανουήλ, Τα άγνωστα παρασκήνια της εθνικής αντίστασης εις την Πελοπόννησον, Έκδοσης εφημερίδος της Κορίνθου, Κόρινθος 1961, σελίδα 17,18,19,20,21 και 22.

[2] Ομοίως, σελίδα 17

[3] Ομοίως, σελίδα 18

[4] Ομοίως, σελίδα 21

[5] Ομοίως, σελίδα 21

[6] Ομοίως, σελίδα 21 έως 22.

[7] Ομοίως, σελίδα 21 έως 22.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: