Γιάννης Κουτσούκος

Μαρτίου 4, 2017

Οι πρώτες αντιστασιακές στρατιωτικές ομάδες των αποστράτων αξιωματικών στην Κορινθία τον Μάιο του 1943.

Στην  Κορινθία ιδρύθηκαν τον Μάιο του 1943 οι πρώτες  αντιστασιακές στρατιωτικές ομάδες των αποστράτων αξιωματικών, ύστερα από προτροπή του αρχηγού του ΕΔΕΣ στρατηγού Ν. Ζέρβα. Παράλληλα ιδρύθηκαν σε κάθε χωριό του Δήμου Κλεωνών και οι πολιτικές αντιστασιακές ομάδες, που περιελάμβαναν τοπικούς επιστήμονες, φοιτητές και αγρότες.

Τον Μάιο του 1943 ο ΕΔΕΣ συνδέεται μυστικά με τους απόστρατους Αξιωματικούς της Κορίνθου Συνταγματάρχη Αναγνωστόπουλο Γ. και τον Ταγματάρχη Βαζαίο Μανώλη. Έτσι δημιουργείται η πρώτη  αντιστασιακή  κίνηση στην Κορινθία των μυημένων αποστράτων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού. Ο Μ. Βαζαίος περιγράφει ως εξής την επαφή των Κορινθίων αποστράτων αξιωματικών με τον αρχηγό του ΕΔΕΣ Ναπολέοντα Ζέρβα: Απεσταλμένος έμπιστος  αξιωματικός του Στρατηγού Ν. Ζέρβα φέρνει κρυφά σημείωμα στην Κόρινθο και το παραδίδει στον απόστρατο συνταγματάρχη Γ. Αναγνωστόπουλο. Στο σημείωμα αυτό ο αρχηγός του ΕΔΕΣ του έγραφε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθούν και στην Κορινθία ανταρτικές ομάδες  κατά του κατακτητή με την βοήθεια των μονίμων αξιωματικών. Η πρώτη μυστική συγκέντρωση των  μυημένων Αξιωματικών έγινε στην Κόρινθο στο σπίτι του Γ. Αναγνωστόπουλου και έτσι ξεκίνησε η πρώτη αντιστασιακή ομάδα των αποστράτων Ελλήνων αξιωματικών στην Κορινθία[1].

[1] Βαζαίου Εμμανουήλ, Τα άγνωστα παρασκήνια της εθνικής αντίστασης εις την Πελοπόννησον, Έκδοσης εφημερίδος της Κορίνθου, Κόρινθος 1961, σελίδα 6.

Το βιβλίο- απομνημονεύματα του απόστρατου Ταγματάρχη του Ελληνικού στρατού  ΒΑΖΑΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ: «Τα άγνωστα παρασκήνια της εθνικής αντιστάσεως εις την Πελοπόννησον,» Έκδοσης ‘Εφημερίδος της Κορίνθου, Κόρινθος 1961, σελίδες 137, παρέχει λεπτομερή στοιχεία εν είδη ημερολογίου ενός πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην Κορινθία για την εποχή της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Σήμερα το βιβλίο αυτό είναι δυσεύρετο. Αναφέρεται στα πιο κάτω κεφάλαια.

 Πρόλογος,  Κατοχή,  Φαρμακάς,  6ον Σύνταγμα του ΕΛΑΣ (α. Συγκρότησις β. Δράσις του έκτου συντάγματος του ΕΛΑΣ) . Κατακτηταί, Έκτροπα, υπερβασίαι,  Τάγματα Ασφαλείας. Οι Άγγλοι, Λίβανος – Καζέρτα – Κίνημα Δεκεμβρίου 1944. Επίλογος,  Ονομαστική κατάστασις των νεκρών του έκτου Συντάγματος του ΕΛΑΣ από 1-10-43 έως 8-10-44

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: