Γιάννης Κουτσούκος

Μαρτίου 1, 2017

Τα ονόματα και τα αρχικά γράμματα των αντιστασιακών και μη αντιστασιακών οργανώσεων που έδρασαν στην κατοχή και στον εμφύλιο

 Για την καλλίτερη κατανόηση των πραγματικών περιστατικών κατά την κατοχή και κατά τον  εμφύλιο πόλεμο στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου Κορινθίας και γενικότερα στην Κορινθία πρέπει να διευκρινίσουμε τα ονόματα των οργανώσεων που έδρασαν τότε και την ονομασία τους με τα αρχικά τους γράμματα.

ΕΑΜ: Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Ιδρύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του1941 στην κατεχόμενη τότε Αθήνα από το ΚΚΕ.

ΕΛΑΣ : Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός. Ήταν το στρατιωτικό σκέλος του ΕΑΜ. Ιδρύθηκε  στις 16 Φεβρουαρίου 1942 από το ΕΑΜ. Κάθε μονάδα αποτελείτο από τριμελή διοίκηση, δηλαδή τον στρατιωτικό διοικητή, τον καπετάνιο και τον πολιτικό καθοδηγητή.

ΟΠΛΑ:  Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών. Ήταν μια ένοπλη οργάνωση, με καθήκοντα ασφαλείας, συλλογής πληροφοριών και εκτέλεσης ειδικών αποστολών. Δραστηριοποιήθηκε από το 1943 μέχρι το 1947. Στην περιοχή της Κορινθίας[1]  αναφέρεται, ότι άνθρωποι της ΟΠΛΑ έκαναν τις εκτελέσεις.

ΕΔΕΣ: Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη Ελληνική αντιστασιακή οργάνωση κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδας. ιδρύθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1941 από τον απόστρατο συνταγματάρχη Ναπολέοντα Ζέρβα. Τον Οκτώβριο του 1943 ξεσπούν αψιμαχίες και μικροσυμπλοκές ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ.

ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: ( Τάγματα Ευζώνων ή Γερμανοτσολιάδες, ή  Ράλληδες). Ήταν παραστρατιωτικές ομάδες που έδρασαν στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις Γερμανικές δυνάμεις Κατοχής

,

[1] Καπέλλος Κωνσταντίνος, Κοκοβούνι Φενεού, ο Γολγοθάς των Αθώων, LITHOS O.E, Κιάτο 2016, σελίδα  100

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: