Γιάννης Κουτσούκος

Φεβρουαρίου 23, 2017

Θύματα Γερμανών στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας κατά έτη 1943-1944. Συνολικά 7 άτομα

-Παπαδόπουλος Στάικος, ή Γιατράκος
Ήταν ιατρός, εκτελέστηκε τον Σεπτέμβριο του 1943 μέσα στο σπίτι που έμενε στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας από την γερμανική φρουρά του σιδηροδρομικού σταθμού Αγίου Βασιλείου. Ο λόγος της εκτέλεσης του ήταν,  ότι παρά την γερμανική απαγόρευση της φρουράς του σιδηροδρομικού σταθμού άναψε φως την νύχτα στο δωμάτιο του, όπου διέμενε. (οικία Δ. Ταγαρά στην κεντρική πλατεία του χωριού). Πυροβολήθηκε από απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από την έδρα της Γερμανικής Φρουράς στον Σιδηροδρομικό σταθμό.

Σύμφωνα με μαγνητοφωνημένη συνέντευξη της Χριστίνας Χρήστου Δαλαμαρίνη-Πιπίλου (στις 9-11-2014),η καταγωγή του Παπαδόπουλου ήταν από το Ξυλόκαστρο και της γυναίκας του από το Κουτσοπόδι Αργολίδος. Είχε δύο γιους και μία κόρη την Μάχη, η οποία πέθανε λόγω της πείνας από φυματίωση την ημέρα που πήρε το πανεπιστημιακό της πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο ένας γιος του ο Τάκης σκοτώθηκε από τους Γερμανούς στο Άργος Ο άλλος επέζησε.

-Παπαδόπουλος Παναγιώτης του Στάικου.
Γιος του γιατρού Στάικου Παπαδόπουλου. Έμενε με τον πατέρα του στον Άγιο Βασίλειο αλλά εκτελέστηκε στο Άργος. Η καταγωγή του ήταν από το Ξυλόκαστρο.
-Ξύδης Κωνσταντίνος (ή Κακάνης),
-Μπισμπιρούλιας Ιωάννης,
-Τσουτσουβής Ιωάννης
Εκτελέστηκαν την ίδια ημέρα τον Μάιο του 1943 δηλαδή στις 24-5-1943. Στην ταφόπλακα του Ιωάννου Τσουτσουβή στο νεκροταφείο του Αγίου Βασιλείου σώζεται η πιο κάτω φράση: Εκτελέστηκε από τους γερμανοτσολιάδες στις 24-5-1943. Αν λάβουμε όμως υπόψη, ότι εκτελέστηκαν την ημέρα της Αναλήψεως του 1943, τότε προκύπτει ως ορθότερη ημερομηνία εκτελέσεως η 20 Μάιου 1943 . Η εκτέλεση των έγινε στη τοποθεσία Βαγιές του βουνού Δαφνιάς του Αγίου Βασιλείου Κορινθίας κατά τις γερμανικές εκκαθαρίσεις εκείνης της ημέρας. Οι τρεις εκτελεσθέντες προσπάθησαν να διαφύγουν –μέσα από την τοποθεσία Βρυσούλες – από το χωριό για να κρυφτούν στο βουνό, αλλά οι Γερμανοί που είχαν την ίδια ημέρα της εορτής της Αναλήψεως συγκεντρώσει όλο το χωριό στην κεντρική πλατεία για να το εκτελέσουν, είδαν από την πλατεία του Χωριού το σκυλί που είχαν πάρει μαζί τους, τους εντόπισαν και από εκεί τους πυροβόλησαν και τους εκτέλεσαν.
-Γουλερίμας Κωνσταντίνος. 
Εκτελέστηκε τον Ιούλιο του 1944
-Σαράντος Ιωάννης.
Εκτελέστηκε στον Άσσο Κορινθίας. Κάτοικος Αγίου Βασιλείου.
Η ημερομηνία 20 Μαΐου 1943 -ανήμερα της Αναλήψεως είναι ένας πολύ σπουδαίος χρονολογικός σταθμός για το χωριό Άγιος Βασίλειος, διότι την ημέρα αυτή οι κάτοικοι του Χωριού γλίτωσαν την τελευταία στιγμή από την ομαδική εκτέλεση που είχαν αποφασίσει οι Γερμανοί κατακτητές και τους είχαν συγκεντρώσει για τον σκοπό αυτό στην κεντρική πλατεία του χωριού. Με άλλα λόγια την ημερομηνία αυτή αποφεύχθη στο παρά πέντε να σφαγιασθεί το χωριό, όπως έγινε και με τα μαρτυρικά Καλάβρυτα και το Δίστομο.

(Μαγνητοφωνημένη συνέντευξη της Χριστίνας Χρήστου Δαλαμαρίνη-Πιπίλου στις 9-11-2014, η οποία διαβεβαιώνει, ότι τα γεγονότα αυτά συνέβησαν ανήμερα της Αναλήψεως).

Η ημερομηνία αυτή, που είναι και ημέρα Πέμπτη της Αναλήψεως,  δηλαδή η 20 Μάιου του 1943 προκύπτει από το Πασχάλιον του διορθωμένου Ιουλιανού ημερολογίου του έτους 1943, όπου το Πάσχα εορτάστηκε στις 25 Απριλίου. Προσθέτοντας 39 ημέρες μετά το Πάσχα για να προσδιορίσουμε την ημέρα της Αναλήψεως προκύπτει η ημερομηνία 3 Ιουνίου 1943. Αν αφαιρέσουμε τις 13 ημέρες διαφοράς του Γρηγοριανού και Ιουλιανού ημερολογίου καταλήγουμε στην ημερομηνία τις 20 Μαΐου 1943.
Η χρονολογία  αυτή  – ότι δηλαδή πρόκειται για το έτος 1943 και όχι για το 1944- βεβαιώνεται και από το γεγονός, ότι  στις 20- 5 – 1943 είναι ημέρα της εβδομάδος Πέμπτη, ενώ το 1944 στην ίδια ημερομηνία είναι ημέρα Σάββατο.
—————————
Οι πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό προέρχονται και από τις πιο κάτω πηγές.

 Αντωνοπούλου Κοσμά.  Εθνική αντίσταση 1941-1945, έκδοση 1964. Και συνεντεύξεις κατοίκων Αγίου Βασιλείου Κορινθίας .(Γ .Ζώγαλη, Πιπίλου Χριστίνας του Χρήστου και Μπισμπιρούλια Βασιλείου)

7-2-2017

Γιάννης Κουτσούκος

ΣΗΜΕΊΩΣΗ.
Η ΣΥΛΛΟΓΗ  ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΩΝ  ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ
«Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ»

.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: