Γιάννης Κουτσούκος

Φεβρουαρίου 14, 2017

Οι τραγικές συνέπειες ενός  ραδιοφωνικού πομπού κατά τον κατοχικό εμφύλιο πόλεμο, κρυμμένος στην Αγία τράπεζα της Εκκλησίας στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας.  

Filed under: Κατοχή, εμφύλιος πόλεμος,ιστορία — Γιάννης Κουτσούκος @ 2:02 μμ

Απίστευτο και όμως αληθινό. Ένας αγγλικός ραδιοπομπός μεγάλης έντασης είχε κρυφτεί κατά τον εμφύλιο πόλεμο το 1943 στην Αγία  Τράπεζα της Εκκλησίας στον Άγιο Βασίλειο  Κορινθίας. Δεν είναι μόνο αυτό, το οποίο μπορεί μερικοί να το θεωρήσουν ακόμη και την δύσκολη και τραγική  εποχή του εμφυλίου ως ιεροσυλία. Η τραγική συνέπεια για αυτούς που πήγαν και τον πήραν είναι η εκτέλεση ενός και η δυσμένεια των άλλων, οι οποίοι αντιμετώπισαν το Ανταρτοδικείο του ΕΑΜ, που είχε τότε την  έδρα στο χωριό Μπούζι στην Στυμφαλία.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά τους  βασιζόμενοι πάντοτε σε έγγραφες πηγές και μόνο, τις οποίες θα σας φέρουμε αυτούσιες.

Είχε ήδη αρχίσει το μίσος και η αλληλοεξόντωση των δύο αντιστασιακών και αντιμαχομένων ομάδων α) του ΕΑΜ και β) των πολιτικών ομάδων, που είχαν ιδρύσει αξιωματικοί του ελληνικού στρατού. Μερικές από τις  πολιτικές αυτές ομάδες  δεν συγχωνεύτηκαν με το ΕΑΜ, αλλά δρούσαν ανεξάρτητα στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου και του τέως Δήμου Κλεωνών και δεν δέχονταν εντολές από το ΕΑΜ. Ο  πομπός όμως στην Αγία Τράπεζα του Αγίου Βασιλείου  ήταν το κερασάκι στην τούρτα για να αρχίσουν και οι εκτελέσεις στην περιοχή αυτή. Τραγικά γεγονότα μιας πιο τραγικότερης εποχής. Τα δύο πιο κάτω ονόματα που αναφέρονται είναι ο Ιωάννης Γ. Καπλάνης, δικηγόρος υπευθυνος του ΕΑΜ Χιλιομοδίου[1] και ο Σταύρος Καλαράς,  ηγετικό στέλεχος των πολιτικών ομάδων, που είχαν ιδρύσει προ δύο ετών οι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού υπό τον Βαζαίο. Τώρα όμως ο Βαζαίος έχει ήδη συγχωνευθεί με το ΕΑΜ και μερικά μέλη της ομάδος όμως δραστηριοποιούνται ανεξάρτητα στην περιοχή του τ. Δήμου Κλεωνών, χωρίς να υπακούουν στο ΕΑΜ.

Δείτε τις γραπτές πηγές:

«..Εγώ με άλλους άνδρες είχαμε πάει στον Αγιοβασίλη τη βραδιά αυτή για να πάρουμε ένα Αγγλικό Ραδιοπομπό μεγάλης εντάσεως, τον οποίο είχαμε κρύψει στην Αγία Τράπεζα της Εκκλησίας...Ευτυχώς που λείπαμε, διότι κανείς δεν γνωρίζει τι μπορούσε να επακολουθήσει, έπειτα από το μίσος που είχε εκδηλωθεί εναντίον μας, το οποίο είχαν καλλιεργήσει τα ανεύθυνα αυτά πρόσωπα, εν αγνοία των ανωτέρων της περιφερείας μας[2]…»

«..Κι ενώ τα πνεύματα άρχισαν κάπως να ηρεμούν , μετά από μιά εβδομάδα, η ΟΠΛΑ Σοφικού συλλαμβάνει το Χρήστο Παντελή Μικρό, από τα Αθίκια, που κατοικούσε όμως στην Παλαιά Κόρινθο, επειδή αυτός είχε παραλάβει το Ραδιοφωνικό πομπό από τον Αγιβασίλη...Ο Μικρός ήταν από τους πρώτους ενθουσιώδεις συνεργάτες μας, αλλά και εξαδελφός μου… Διαμαρτύρομαι με ανησυχία στο Γιάννη Καπλάνη ,ο οποίος στενοχωρημένος αγανακτισμένος για τη νέα εχρική συμπεριφορά του ΕΑΜ μου δίνει προσωπικό σημείωμα προς τον υπεύθυνο του Μαψού, με εντολή όπως αφήσουν ελεύθερο Χρ. Μικρό, για τον οποίο αναλαμβάνει αυτός την ευθύνη για όλα[3]…»

«..Δυστυχώς όμως, παρ΄ όλο που ο Καπλάνης αμέσως ενήργησε προς όλες τις κατευθύνσεις, δεν πρόλαβε να σώσει τον Μικρό, τον οποίον είχαν εκτελέσει από τις πρώτες ημέρες…Αγανακτισμένος ο Καπλάνης διαμαρτύρεται έντονα, προς όλα τα υπεύθυνα πόστα, μέχρι και το Αρχηγείο, με αποτέλεσμα να πέσει σε δυσμένεια ορισμένων ανωτέρων Στελεχών, με την κατηγορία ότι ¨περιθάλπει την αντίδραση ..»

[1] [1]Καλαράς Σταύρος, Μία ζωή για τη Ελλάδα, τόμος Β, ΑΘΗΝΑ 1996, σελίδα 20.

 

[2] Καλαράς Σταύρος, Μία ζωή για τη Ελλάδα, τόμος Β, ΑΘΗΝΑ 1996, σελίδα 21.

 

[3] Καλαράς, 1996, σελ.22

 

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: