Γιάννης Κουτσούκος

Φεβρουαρίου 13, 2017

Η αντιστασιακή ομάδα του ελληνικού στρατού στο Φαρμακά υπό τον Ταγματάρχη Βαζαίο αναγκάζεται να συγχωνευτεί με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οι πολιτικές αντιστασιακές ομάδες στον Άγιο Βασίλειο και στον Δήμο Κλεωνών χάνουν κάθε επαφή με την ομάδα Βαζαίου.

Filed under: Κατοχή, εμφύλιος πόλεμος,ιστορία — Γιάννης Κουτσούκος @ 8:03 μμ

Τρία πράγματα ανάγκασαν την στρατιωτική αντιστασιακή ομάδα του Βαζαίου να συγχωνευθεί με τους κομμουνιστές.

-Η διαταγή του Στρατηγείου μέσης ανατολής, το  οποίον στην ουσία εκτελούσε εντολές των Άγγλων

-Η επί τόπου μετάβαση στον Φαρμακά για  συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις του Άγγλου Ταγματάρχη james.

-Η αποφυγή μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης μεταξύ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και των αντιστασιακών ομάδων του Ελληνικού Στρατού.

Το πιο κάτω κείμενο μας δίνει τις λεπτομέρειες:

« Μετά όμως από την εμφάνιση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην ορεινή Κορινθία με τους αρχηγούς των Αντισυνταγματάρχη Ιωάννη Σέρβο και Αγησίλαο , που είχαν έρθει από την Γκούρα και άλλα μέρη, με πολλούς οπλισμένους Αντάρτες, οι Βαζαίος[1] κλπ. αξιωματικοί, για να αποφευχθεί η αδελφοκτόνος σύγκρουση, αναγκάστηκαν να συγχωνευθούν με τον ΕΛΑΣ, με κοινή συμφωνία του Μανώλη Βαζαίου. , Ταγματάρχου, και λοιπών αξιωματικών του και του Ι. Σέρβου και Αγησιλάου, εφόσον, άλλωστε, αυτή ήταν και η διαταγή του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής…Στις διαπραγματεύσεις αυτές έλαβε μέρος και ο Άγγλος Ταγματάρχης james, ο οποίος συνέβαλε πάρα πολύ για την ειρηνική συγχώνευση, πλην όμως ενήργησε σαν Άγγλος!..Έκτοτε εμείς εχάσαμε κάθε επαφή με τους Βαζαίο, Ηλιόπουλο κλπ.. Μετά από όλα αυτά, χωρίς να χάσουμε την ψυχραιμία μας διατηρήσαμε τη δύναμη των συνεργατών μας στην περιοχή μας, με μικρή διαρροή αυτών που μας εγκατέλειψαν… .Όλοι ηνωμένοι συνεχίσαμε τον αγώνα μας, αναπτερώνοντες το φρόνημα των κατοίκων του τ. Δήμου Κλεωνών, ενεργούντες πάντοτε με φρόνηση και διατηρούντες αγαθές σχέσεις με πολλά σοβαρά μέλη του ΕΑΜ της περιφέρειας μας… Ο Γιάννης Καπλάνης υπεύθυνος του ΕΑΜ τότε του Χιλιομοδίου, μου παρέδωσε επιστολή του Βαζαίου, ο οποίος μου συνιστούσε «να συνεργαστώ ανεπιφύλακτα με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, διότι αυτή είναι και η εντολή του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής[2].

«Μετ΄ ολίγες ημέρες, ο Καπλάνης με συνάντησε πάλι και πήγαμε στο Αγιονόρι , όπου συναντήσαμε τους Καπετάν Γρίβα κα τον Καπετάν Τόμπρο – Ιωάννη Ρεκλείτη, του ΕΛΑΣ, περιφερείας Ερμιόνης, στο σπίτι του Δ. Καλλιμάνη, και αφού συμφάγαμε όλοι μαζί και συζητήσαμε επί δίωρο και πλέον, συμφωνήσαμε για μια έντιμη και ανεπιφύλακτη συνεργασία, υπό την ενιαίας κατεύθυνσης του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής[3]..»

Με άλλα λόγια την κατεύθυνση και στην αντίσταση, αλλά και στον εμφύλιο  την έδιναν οι άγγλοι μέσω του στρατηγείου Μέσης Ανατολής. Αλλά και ο Διονύσιος Θωμαίδης του ΕΑΜ γράφει για την συνένωση των αντιστασιακών ομάδων του Ελληνικού στρατού στον Φαρμακά με το ΕΑΜ ΕΛΑΣ και την  ανάληψη της κοινής αρχηγίας από το ΕΑΜ και όχι από την ομάδα του Βαζαίου.

«..Παράλληλα τότε με τον ΕΛΑΣ έκανε την εμφάνισή της μια ομάδα με αρχηγό τον ταγματάρχη του πεζικού Βαζαίο.

Μόλις ο ΕΛΑΣ έλαβε γνώση του προγράμματος, ήρθε σ΄ επικοινωνία μαζί και αρχίσαν οι διαπραγματεύσεις της ενοποίησης.

Ο ΕΛΑΣ είχε βέβαια στρατό, δεν είχε όμως αξιωματικούς. Παρουσιαζόταν λοιπόν μια ευκαιρία, προς συμπλήρωση των ελλείψεων κι απ΄ τη μια κι απ΄ την άλλη μεριά. ‘Οσο για το σκοπό, δεν υπήρχε θέμα. Τούτο ήταν βασικό: Το δ ι ώ ξ ι μ ο του καταχτητή.

Η ομάδα των αξιωματικών διχάστηκε τότε και το πιο μεγάλο κομμάτι, με αρχηγό το Βαζαίο προσχώρησε αμέσως, γιατί κατάλαβε ότι έτσι εξυπηρετείτο ο σκοπός , για τον οποίο ανέβηκε στα βουνά.

Το πιο μικρό κομμάτι αξιωματικών-Λάκωνες την καταγωγή- κατά το πλείστον αποσκίρτησαν και διαχώρισαν τις ευθύνες τους από το αρχηγείο του ΕΛΑΣ, που είχε ανάγκη στρατιωτικής ηγεσίας.

Έτσι μ΄ αυτό τον τρόπο, λύθηκε και το πρόβλημα της ηγεσίας.[4]»

[1] Ο Βαζαίος έφυγε από την Κόρινθο για το βουνό-Φαρμακά στις 22-06-1943 και εντάχθηκε στο ΕΛΑΣ στις 9-09-1943

[2] Καλαράς, 1996, σελ.19,20

[3] Ομοίως, σελ 20

[4] Θωμαίδη Διονυσίου, ( ή Διπλού), Για μίμηση και αποφυγή.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: