Γιάννης Κουτσούκος

Φεβρουαρίου 10, 2017

Θύματα κατοίκων Αγίου Βασιλείου Κορινθίας που εκτελέστηκαν από τους κομμουνιστές (συνολικά 18 άτομα) και θύματα κομουνιστών που εκτελέστηκαν από τους Τσολιάδες μετά την κατάρρευση του ΕΑΜ ( 2 άτομα).

Filed under: ιστορια — Γιάννης Κουτσούκος @ 11:13 μμ

Παραθέτουμε  πιο κάτω τα ονόματα των θυμάτων και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές  του εμφυλίου πολέμου από καθαρό ιστορικό ενδιαφέρον και μόνο, χωρίς  να παίρνουμε την μία ή την άλλη πλευρά. Άποψη μας είναι ότι ο φανατισμός και τα μίση και πάθη πρέπει να εκλείψουν. Αυτό δημιουργεί ακόμη πόνο για τους συγγενείς των θυμάτων και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Η ιστορία όμως πρέπει κάποτε να γραφτεί αντικειμενική τουλάχιστον από  τις επόμενες γενεές, αλλά τότε τα στοιχεία θα έχουν εκλείψει, όταν εκλείψουν και οι άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα. Εγώ δίνω εδώ μερικά στοιχεία για τους ιστορικούς του μέλλοντος χωρίς να παίρνω κάποια θέση στα γεγονότα η να κάνω κάποια κρίση.

Α) Θύματα που εκτελέστηκαν από τους κομμουνιστές το έτος 1944 

Μπαρλιάς Αναστάσιος του Χρήστου (ή Μπατζάβαλης) 29 ετών

Απόφοιτος της  Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε το 1915.  Εκτελέστηκε (σύμφωνα με επιγραφή που σώζεται στο μνήμα του) στις οκτώ  Μαΐου 1944  σε ηλικία 29 ετών έξω από το σπίτι του πατέρα του. Η εκτέλεση του έγινε κατά την προσπάθεια του να διαφύγει το κομμουνιστικό απόσπασμα, που μπήκε στο σπίτι του να τον συλλάβει. Ο Αν. Μπαρλιάς είχε ενταχθεί στις πρώτες πολιτικές ομάδες αντιστάσεως του τέως Δήμου Κλεωνών. Στις ομάδες αυτές είχαν την αρχηγία αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού.[1].  Οι ομάδες αυτές αργότερα μετά την υποχρεωτική σχεδόν  ένωση των με το ΕΑΜ θεωρήθηκαν αντιδραστικές. Η συνένωση έγινε ύστερα  από προτροπή και  των Άγγλων- αλλά και του στρατηγείου της Μέσης Ανατολής, όπου εκεί ήταν  και η Ελληνική κυβέρνηση εξορίας.  Αρκετοί οπαδοί των πολιτικών αντιστασιακών αυτών ομάδων (που ίδρυσαν αξιωματικοί του ελληνικού στρατού), οι οποίοι εξακολουθούσαν και μετά  την ένωση της ηγεσίας των με το ΕΑΜ να δραστηριοποιούνται   ανεξάρτητα ή αντίθετα χωρίς εντολή του ΕΑΜ   εκτελέστηκαν από τους κομουνιστές.

-Ταγαράς Δημήτριος 44 ετών

-Ταγαρά Διαμάντωι  40 ετών

-Ταγαράς Παναγιώτης  33 ετών

-Ταγαρά Αικατερίνη 29 ετών

-Κορακιανίτης Νικολαος  48  ετών

-Ζώγαλη Γεωργία του Ιωάννου 17 ετών

-Παπανδρέου Παναγιώτης του Αναστασίου 40 ετών

-Πισιμίσσης Παναγιώτης  36 ετών

-Καρυώτης Νικόλαος  44 ετών

-Καρυώτης Απόστολος 34 ετών

-Καρυώτης Γεώργιος 36 εων

-Κουκέλης Ελευθέριος 20 ετών

-Γκρούτσης Βασίλειος 23 ετών

-Κοντογιώργος Γεώργιος  22 ετών

-Κλάρος Ηλίας  30 ετών

-Μπαρλιάς Βασίλειος 74 ετών

-Μπαρλιά Ελένη 20 ετών

Β) Θύματα κομουνιστών που εκτελέστηκαν από τους Τσολιάδες μετά την κατάρρευση του ΕΑΜ

Τόμπρας Γεώργιος από το χωριό Κλένιες Κορινθίας, ηγετικό στέλεχος των κομμουνιστών. Ο Τόμπρας ντουφεκίστηκε στον Άγιο Βασίλειο στη θέση βρύση του επάνω χωριού (η βρύση υπάρχει και σήμερα και λέγεται και Σάβυζα).

Ο Καπετάν Τόμπρος -Ιωάννης Ρεκλείτης -κατήγετο από Κλένιες Κορινθίας

Καραντάσης (Λυντσαρίστηκε δημόσια στην κεντρική πλατεία του χωριού Αγίου Βασιλείου από το εξαγριωμένο πλήθος )

——————-

[1] Καλαράς Σταύρος, Μία ζωή για τη Ελλάδα, τόμος Β, ΑΘΗΝΑ 1996, σελίδα 18,19

ΣΗΜΕΊΩΣΗ.- Σύμφωνα με τον  Σ. Καλαρά και οι εκτελεσθέντες Παναγιώτης Κ. Ταγαράς, Β. Α Μπαρλιάς και ο Π. Α.Παπανδρέου ανήκαν στις πολιτικές   ομάδες  αντιστάσεως, που είχαν ιδρύσει στελέχη του ελληνικού στρατού, των οποίων ηγετικό στέλεχος ήταν και ο ίδιος ο Καλαράς στο Δήμο Κλεωνών και στην   Κορινθία. Στον δικό του κατάλογο των εκτελεσθέντων δίπλα από τα πιο πάνω  ονόματα  ο Καλαράς βάζει την λέξη οπαδοί μας. Δίπλα όμως  από το  όνομα του Τάσου Μπαρλιά βάζει την φράση Δικηγόρος  και ανώτερο στέλεχος μας.

Ο Καλαράς στο κατάλογο των εκτελεσθέντων αναφέρει στο βιβλίο του ακόμη δύο ονόματα εκτελεσθέντων του Αγίου Βασιλείου, δηλαδή τον Ι. Γκόφα και τον Κ.Ι.  Αντύπα. ( Καλαράς Σταύρος, Μία ζωή για τη Ελλάδα, τόμος Β, ΑΘΗΝΑ 1996, σελίδα 61). Τ ονόματα αυτά δεν υπάρχουν σήμερα στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: