Γιάννης Κουτσούκος

Φεβρουαρίου 7, 2017

ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΚΟΥΡΤΕΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.

Filed under: ιστορια — Γιάννης Κουτσούκος @ 6:42 μμ

 

Συνοπτικός χρονολογικός πίνακας για το Χάνι της Κουρτέσας.

1805. Ο Γάλος περιηγητής Πουκεβίλ επισκέπτεται το Χάνι. Το ονομάζει καραβανσεράγι της Κουρτέσας.
1831. Ο ληστής Ηλίας Αγριανόπουλος με την συμμορία 12 ακόμη ατόμων καταφθάνει στο «ξενοδοχείον της Κορτέισας» και ζητά από τον Δ. Καραμεσούτην να μεσολαβήσει για να του δοθεί αμνηστία από την Διοίκηση.
1836. Υπάρχει στην Κουρτέσα σταθμεύουσα Χωροφυλακή. Το προσωπικό του σταθμού επιθυμεί να εκκλησιάζεται στην γειτονική εκκλησία, στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
1841. Αναφέρεται το Χάνι σε κρατικό παραχωρητήριο εκτάσεων σε αξιωματικούς Φαλαγγίτες.
1843, Δεκέμβριος. Ο Γάλος περιηγητής Τh.du Moncel περνάει από το Χάνι. Δεν θέλησε όμως να διανυκτερεύσει εκεί, παρά την επιμονή του οδηγού του.
1856. Ο αναπληρωτής ενωμοτάρχης του σταθμού χωροφυλακής της Κουρτέσας εμποδίζει τον Ματθαίο Παπαδόπουλο να κτίσει οικία στην Κουρτέσα.
1858. Το περιοδικό Πανδώρα αναφέρει ότι ο τρομερός σεισμός του 1858 που ισοπέδωσε την Αρχαία Κόρινθο κατέστρεψε και την Κουρτέσα. Το νεογέννητο μωρό του Σταθμάρχη Χωροφυλακής της Κουρτέσας Κωνσταντίνου. Παπανδρέου με το όνομα Λενιώ (Ελένη) σώζεται από τον σεισμό την τελευταία στιγμή.
1863. Στα μητρώα αρένων του Αγίου Βασιλείου είναι καταχωρημένη ως χρονολογία γεννήσεως του Γεωργίου Παπανδρέου του Κωνσταντίνου το έτος 1863. Γεννήθηκε στην Κουρτέσα και ήταν ένας από τους πέντε γιούς του Κωνσταντίνου Παπανδρέου, σταθμάρχη χωροφυλακής στο Χάνι, καταγόμενου από το Αρκουδόρεμα Αρκαδίας.
1865. Το Χάνι λειτουργεί κανονικά και μάλιστα αναφέρεται με την φράση «Ξενοδοχείον της Κουρτέσης».
1866. Στα μητρώα αρένων του Αγίου Βασιλείου είναι καταχωρημένη ως χρονολογία γεννήσεως του Βασιλείου Παπανδρέου του Κωνσταντίνου το έτος 1866. Γεννήθηκε στην Κουρτέσα και ήταν ένας από τους πέντε γιούς του σταθμάρχη χωροφυλακής στο χάνι Κωνσταντίνου Παπανδρέου, καταγόμενου από το Αρκουδόρεμα Αρκαδίας.
1870. Μέχρι το 1870 (σύμφωνα με τον Βαρδουνιώτη) η περιοχή της Κουρτέσας ήταν φωλιά ληστών. Το Χάνι χαρακτηρίζεται «παλαιόν» και ότι «υπάρχει από των χρόνων της Τουρκοκρατίας».
1879. Στα μητρώα αρένων του Αγίου Βασιλείου είναι καταχωρημένο το όνομα Παπά Ανδρέου Κωνσταντίνος χωρίς πατρώνυμο. Πιθανότατα αναφέρεται στον Σταθμάρχη χωροφυλακής στο Χάνι και γενάρχη των Παπανδρέου στον Άγιο Βασίλειο και προφανώς δεν πρόκειται για την ημερομηνία γεννήσεως του.
1882 Κατασκευάζεται ο δημόσιος δρόμος μέσα από τον Άγιο Βασίλειο. Τα Χάνι παύει να έχει διερχομένους πελάτες. Περίπου κατά την εποχή αυτή οι Βασίλειος και Αναστάσιος Παπανδρέου του Κωνσταντίνου, γιοί του Σταθμάρχη χωροφυλακής στην Κουρτέσα, εγκαθίστανται επί του δημοσίου δρόμου του Αγίου Βασιλείου και ιδρύουν τα νέα Χάνια ή Χάνι στον Άγιο Βασίλειο για τους διερχομένους. Ο Ιωάννης Παπανδρέου (ή Γιάνκος), επίσης γιος του Κωνσταντίνου Παπανδρέου, εγκαθίσταται και αυτός στην κεντρική πλατεία του χωριού και ιδρύει καφενείο.
1885. Παύει να χρησιμοποιείται ο αρχαίος δρόμος που περνούσε από το Χάνι της Κουρτέσας. Το Χάνι κλείνει οριστικά. Ο αστυνομικός σταθμός μεταφέρεται το Χιλιομόδι.
1886. Εγκαινιάζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο Κορίνθου-Ναυπλίου. Περίπου κατά την εποχή αυτή ο Γεώργιος Παπανδρέου του Κωνσταντίνου, γιος του σταθμάρχη Χωροφυλακής της Κουρτέσας εγκαθίσταται κοντά στον Σιδηροδρομικό σταθμό Αγίου Βασιλείου και δημιουργεί χάνι-αναψυκτήριο για την εξυπηρέτηση των διερχομένων επιβατών. Οι απόγονοι του φέρουν το παρατσούκλι Μαρκελαίοι.
1886. Στη γεωγραφία του Μηλιαράκη αναφέρεται ότι το Χάνι της Κουρτέσας δεν λειτουργεί και είναι πλέον παρελθόν.

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις

Σχολιάστε

Σχόλια
Vangelis Vardakas
Vangelis Vardakas Υπάρχει ίχνος του χανιού αυτού; Τί σχέση είχε (αν είχε) με το ναό του Αγίου Νικόλαου;

Jannis Koutsoukos
Jannis Koutsoukos ΉΤΑΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ. ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ. ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ. ΤΟ ΧΑΝΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΕΒΓΑΙΝΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΑΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΔΙΨΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1885 ΗΤΑΝ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΜΕ ΤΟ ΑΡΓΟΣ.

Vangelis Vardakas
Vangelis Vardakas Είχα προλάβει και γώ το «κεφαλάρι» που έβγαινε από τη μεριά του ιερού! Το θυμάμαι να είναι αρκετό νερό. Η γεώτρηση εκει (σε απόσταση 50 περίπου μρτρων από την εκκλησία) ανήκε στον Σπύρο Αντ. Βαρδάκα (Κράσο). Υπολείματα κτιρίου δεν θυμούμαι καθόλου…

Jannis Koutsoukos
Jannis Koutsoukos ΕΝΝΟΩ ΤΗΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΑΚΗ (ΚΟΥΣΗ) Ή ΤΟΥ ΠΕΘΕΡΟΥ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙ.
Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: