Γιάννης Κουτσούκος

Ιανουαρίου 29, 2017

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ, ΟΠΟΥ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΚΛΕΩΝΙΟ ΛΕΟΝΤΑ (ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΝΕΜΕΑΣ).

Filed under: ιστορία — Γιάννης Κουτσούκος @ 6:21 μμ

ΔΥΟ ΛΌΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ, ΟΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΑ Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ, ΟΠΟΥ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΚΛΕΩΝΙΟ ΛΕΟΝΤΑ (ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΝΕΜΕΑΣ). Ο ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΜΟΛΟΡΧΟΣ ΑΠΌ ΤΙΣ ΚΛΕΩΝΕΣ (ΚΟΥΡΤΕΣΣΑ), ΠΟΥ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ.

Ειδικά το σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής στο όρος Τρητός (Τρίκορφο) στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου Κορινθίας αναφέρεται και στην μυθολογία από τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία, ότι δηλ. ο Ηρακλής σκότωσε σε αυτό το Λιοντάρι της Νεμέας (Κορινθιακά- Λακωνικά, κεφάλαιο 15, παράγραφος 2).

Ο αρχαίος συγγραφέας Απολλόδωρος (πρώτος ή δεύτερος αιώνας μ. Χ.) αναφέρει, ότι προηγουμένως ο Ηρακλής είχε φιλοξενηθεί στις γειτονικές αρχαίες Κλεωνές (Κουρτέσσα ή Βολυμωτή) στο σπίτι ενός χειρώνακτα (τεχνίτη) που είχε το όνομα Μόλορχος. Και όταν ο Μόλορχος θέλησε να θυσιάσει ένα ζώο,( για να τον βοηθήσουν οι Θεοί) ο Ηρακλής του είπε να προσέχει την τριακοστή ημέρα (από εκείνη που μιλούσαν). Και αν μεν επιστρέψει από το κυνήγι του λιονταριού αβλαβής να θυσιάσει στον σωτήρα Δία, αν δε πεθάνει, τότε να του κάμει νεκρικές θυσίες. Αναφέρεται ότι όταν ο Ηρακλής σκότωσε το Λιοντάρι στο δίστομο σπήλαιο( στο όρος Τρητός- Τρίκορφο), το φορτώθηκε στις πλάτες του και το πήγε πρώτα στις γειτονικές Αρχαίες Κλεωνές (Κουρτέσσα) στον Μόλορχο, (οι οποίες απέχουν περίπου δύο χιλιόμετρα από το σπήλαιο). Αφού θυσίασε στις Κλεωνές «στον Σωτήρα Δία»( πιθανώς θυσίασε ο Ηρακλής στο βωμό του Διός στο όρος Απέσσας, σήμερα Φωκάς, όπου υπήρχε βωμός του Δία ) μετά το πήγε στις Μυκήνες.
Ο Απολλόδωρος δεν αναφέρει στην περιγραφή του καθόλου την αρχαία Νεμέα. ( Απολλόδωρος, βιβλίο 2.παράγραφος 74-75)

Αλλά και νεώτεροι περιηγητές, όπως ο Διονύσιος Πύρρος, ο Θετταλός αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι το σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής στο όρος Τρητός είναι αυτό στο οποίο είχε καταφύγει το λιοντάρι προτού το σκοτώσει ο Ηρακλής. (Πύρρος Θετταλός, Κορινθιακά , Σικυωνικά , παρ 136)

 

 

Advertisements

2 Σχόλια »

  1. Reblogged στις Γιάννης Κουτσούκος.

    Σχόλιο από Γιάννης Κουτσούκος — Ιανουαρίου 29, 2017 @ 6:23 μμ | Απάντηση

  2. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΦΡΟΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ

    Σχόλιο από Γιάννης Κουτσούκος — Ιανουαρίου 29, 2017 @ 6:25 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: