Γιάννης Κουτσούκος

Ιανουαρίου 28, 2017

Το Αρχαίο όρος Τρητός, όπου ο Ηρακλής σκότωσε τον Κλεώνιο Λέοντα (λιοντάρι της Νεμέας) , σύμφωνα με τονΠαυσανία, Απολλόδωρο και Πύρρο τον Θετταλό.

Filed under: Uncategorized — Γιάννης Κουτσούκος @ 11:17 μμ

Δυο λόγια για την σχέση του Αγίου Βασιλείου Κορινθίας με την μυθολογία του Ηρακλή και του λιονταριού που σκότωσε στο όρος Τρητός ( σημερινό βουνό Τρίκορφο) περιοχή Αγίου Βασιλείου Κορινθίας.

Ο Περιηγητής Παυσανίας και ο Απολλόδωρος (έγκυροι αρχαίοι συγγραφείς) καθώς και ο περιηγητής Πύρρος ο Θετταλός, μιλάνε σαφέστατα, ότι η σπηλιά της Παναγίας στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας είναι το σπήλαιο,.όπου ο Ηρακλής σκότωσε τον Κλεώνιο Λέοντα ( γνωστό και ως Λιοντάρι της Νεμέας) .

Τοποθεσία-Μυθολογία
Στο όρος Τρίκορφο (αρχαία ονομασία Τρητός που σημαίνει διάτρητο από την βαθειά σπηλιά) και περίπου ένα χιλιόμετρο δυτικά του Αγίου-ου Βασιλείου Κορινθίας βρίσκεται το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής («Παναγία του Βράχου»). Είναι κτισμένο στην έξοδο ενός γνωστού από την ελληνική μυθολογία δίστομου σπηλαίου .

Στο ξακουστό αυτό σπήλαιο του όρους Τρητού υπήρχε σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία (περίπου 150 μ.Χ.) η σπηλιά, όπου ο Ηρα-κλής σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας.
Ο Απολλόδωρος στο έργο του Βιβλιοθήκη (2ος αιώνας μ.Χ.) αναφέρει ότι το σπήλαιο αυτό είναι «αμφίστομον», δηλ. έχει δύο στόμια, πράγμα το οποίο μπορεί να διαπιστώσει κανείς και σήμερα . Στα Κορινθιακά-Σικυωνικά (1777-1853) ο Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός αναφέρει επίσης, ότι στο σπήλαιο αυτό, όπου υπάρχει ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής, κατέφυγε το λιοντάρι της Νεμέας. Μπροστά από τα δύο αυτά στόμια και στην κοινή είσοδό τους είναι χτισμένος ο παλιός αψιδωτός ναός της Ζωοδόχου Πηγής. Ο παλιός αυτός ναός ευρίσκεται όλος εντός του σπηλαίου, στον κοινό χώρο όπου καταλήγουν οι δύο σήραγγες. Μπροστά από τον εν λόγω παλαιό ναό και εκτός του σπηλαίου διακρίνεται η μεταγενέστερη επέκτασή του. . Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του σπηλαίου είναι. Β 37° 47´ 9,96´´ και Α 22° 46´ 53,82.´´

Προσεχώς θα αναρτήσουμε τα κείμενα των πιο πάνω συγγραφέων σε μετάφραση, όπου φαίνεται ότι ο Ηρακλής αφού κατάφερε να σκοτώσει το λιοντάρι στο σπήλαιο του όρους Τρητός (Τρίκορφο) το πήγε στις Αρχαίες Κλεωνές ( σήμερα γνωστή και ως βολυμωτή).

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: