Γιάννης Κουτσούκος

Οκτώβριος 26, 2016

Η ΣΟΦΙΑ ΡΕΝΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΝΟΤΑΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (Ο Δημήτρης Καλλέργης τελικά ο κερδισμένος)

Filed under: ιστορια — Γιάννης Κουτσούκος @ 8:56 μμ

Το κείμενο αυτό του Γιάννη Κουτσούκου

Δημοσιεύτηκε την 15-10-1999

στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΑ της Κορίνθου.

 

                                       Ioannis NotarasSZ 254.jpg

Σοφία Ρέντη                                                                         Γιαννάκης Νοταράς

Απίθανο και όμως αληθινό. Πέντε χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, όπου στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν ο “υπέρ πάντων αγών” για την Ελευθερία στην Κορινθία είχε ξεσπάσει ένας τοπικός εμφύλιος πόλεμος για την καρδιά μιας καλλονής, της Σοφίας Θεοχαράκη- Ρέντη.

Το 1826 λοιπόν σαν αποτέλεσμα αυτού του φονικού εμφυλίου κάηκε δύο φορές το Σοφικό και το περίφημο πευκοδάσος, που όμως σώζεται πάλι σήμερα.

Ο εμφύλιος αυτός έπληξε και τα χωριά Ζάχολη, Καστανιά, Λαύκα και άλλες κωμοπόλεις της εποχής εκείνης. Περίπου 2.000 Κορίνθιοι φονεύθηκαν και η “Κορινθία βυθίσθηκε στο πένθος και τη φρίκη”. Και όλα αυτά για την: “διασημότητα, τη γυναίκα της νεότερης Ελλάδας, την θαυμάσια και ιστορική καλλονή, την ωραιότατη των Ελληνίδων, την ζηλευτή και περιζήτητη νύμφη. Την περικαλλέστατη, επιφανή, πλούσια, μεμορφωμένη, την Σοφία, που έγινε το μήλον της έριδος, των διασήμων μνηστήρων γαμβρών της εποχής εκείνης….” (!).

Πώς έγινε όμως, τόσο κακό για το τίποτα;

 Παναγιωτάκης  Νοταράς

Ο ήρωας του 1821, Γιαννάκης Σωτ. Νοταράς, ο γιος του μεγιστάνα της Κορινθίας, Σωτηράκη Σπ. Νοταρά, με το παρατσούκλι “Αρχοντόπουλο” ερωτεύθηκε παράφορα τη Σοφία.

Ο Γιαννάκης σε ηλικία μόλις 19 χρόνων, διατηρούσε από το 1824 με δικά του χρήματα, δικό του στράτευμα στην Κορινθία. Αυτός ήταν ο “ωραιότατος, όπως ο Απόλλων, ο ανδρείος όπως ο Άρης, μεγαλοπρεπής και πλουσιότατος στρατηγός των Κορινθίων….».

Όλα λοιπόν στον υπερθετικό βαθμό, σύμφωνα κατά τις διηγήσεις των βιογράφων των.

Και ποιος είναι το τρίτο πρόσωπο για να συμπληρωθεί το ιψενικό αυτό τρίγωνο; Ποιος άλλος από τον επιφανή αντιστράτηγο Κορινθίας, Παναγιωτάκη Νοταρά, τον αργότερα υπασπιστή, αυλάρχη και σταβλάρχη του Βασισιλιά Όθωνα.

Και τώρα, η πλοκή του μύθου: Ο Γιαννάκης, ερωτεύθηκε τη Σοφία. Το ίδιο όμως παράφορα την ερωτεύτηκε και ο Παναγιωτάκης. Έτσι λοιπόν, όλα αυτά τα πολλά υπερερθετικά και υποκοριστικά ονόματα συνετέλεσαν στον γνωστό και περίφημο τοπικό Κορινθιακό πόλεμο μεταξύ των Νοταράδων της Κορινθίας. Είναι ο γνωστός εμφύλιος για το χέρι της “μοναδικής νύμφης”, ο εμφύλιος της Σοφίας, όπως επεκράτησε να λέγεται:

Έτσι η Κορινθία “εφλέγετο στις φλόγες του Έρωτα” και όλη αυτή ιστορία έκανε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη να λέει: “Ο κόσμος καίγεται και η καλή χτενίζεται”. Ποιος νίκησε τελικά; Φυσικά το αρχοντόπουλο (δηλαδή ο Γιαννάκης Νοταράς). Αραβωνιάσθηκε τη Σοφία, αλλά δεν πρόλαβε να την παντρευτεί. Άφησε τη νύμφη και πήγε στο Φάληρο να πολεμήσει μαζί με τον Καραΐσκάκη.

Εκεί ο ευγενικός και ήρωας, Γιαννάκης Νοταράς, άφησε την τελευταία του πνοή, μαζί με τον Καραΐσκάκη και τους άλλους Σουλιώτες και Κρητικούς.

.Dimitrios Kallergis - Greek Officer.JPG

Δημήτριος  Καλλέργης

Η Σοφία αργότερα παντρεύτηκε τον στενό φίλο του αρραβωνιαστικού της, τον Δημήτρη Καλλέργην, τον γνωστότατον οπλαρχηγόν, συναγωνιστήν και πρωτοστάτην της συνταγματικής μεταβολής της 3 Σεπτεμβρίου 1843 κατά του Όθωνα.

Η Σοφία Ρέντη-γόνος παλιάς οικογένειας- σαν σύζυγος του Δημήτρη Καλλέργη, έζησε όλη την πολιτική ιστορία της Ελλάδος, μέχρι το 1868, οπότε πέθανε ο σύζυγος της Δ. Καλλέργης.

Μετά το 1868 η Σοφία απεσύρθη στο σπίτι της στο Άργος, όπου έζησε άλλα 25 χρόνια, μόνη της σαν “ερημίτης” μελαγχολική και όλως ξένη του κόσμου….”.

Πέθανε δε και τάφηκε εκεί την 4 Φεβρουάριου του 1893.

Ποιος είπε λοιπόν, ότι η Κορινθία δεν είναι πάντοτε η πολιτική Ακαδημία της νεώτερης Ελλάδος;

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: