Γιάννης Κουτσούκος

20 Οκτωβρίου, 2016

Η μετά θάνατον ζωή και η ανακαίνιση του σύμπαντος.

Filed under: θεολογία — Γιάννης Κουτσούκος @ 8:39 μμ

Η μετά θάνατον ζωή και η ανακαίνιση του σύμπαντος.

Από την φιλοκαλία των ιερών νηπτικών.

του Γιάννη Κουτσούκου

 

Μέσα στα κείμενα του Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου βρίσκεται ο πυρήνας της ο ρ θ ό δ ο ξ η ς πίστης μας, ο οποίος όμως δυστυχώς σήμερα ή έχει αγνοηθεί ή δεν τονίζεται, όσο έπρεπε από τη  διοικούσα Εκκλησία

 

 Αποτέλεσμα εικόνας για συμεων ο νεοσ θεολογοσ

Συμεών ο νέος θεολόγος.

Τι γίνεται, λοιπόν, μετά το θάνατο;

Σύμφωνα με τον Άγιο Συμεών, την ώρα του θανάτου -που η εκκλησία ονομάζει κοίμηση- υπάρχει ένας προσωρινός χωρισμός σώματος και ψυχής. Στη Δευτέρα Παρουσία θα έχουμε ανάσταση νεκρών και ένωση πάλι ψυχής και σώματος, αλλά σε νέο σώμα “πνευματικό.”  Αυτό θα συμβεί   για τους «δίκαιους», για όσους δηλαδή κριθούν να κληρονομήσουν την “αιώνιο βασιλεία» (Παράδεισο). 

Τι είναι, όμως, ο Παράδεισος; “Εκεί θα λάμπουμε από το πρώτο και θείο φως ως δεύτερα φώτα, με το να βλέπουμε τη δόξα και λαμπρότητα αυτού του απρόσιτου και απείρου φωτός και να απολαμβάνουμε την άφραστη και τρισυπόστατη θεότητα«.

Για το ίδιο θέμα άλλοι νηπτικοί πατέρες της ορθοδοξίας μιλάνε για «κατά χάριν μέθεξη στις άκτιστες ενέργειες του Τριαδικού Θεού»

Μιλάμε, δηλαδή, για ανακαίνιση του σύμπαντος και αλλαγή των σωμάτων από υλικά σε πνευματικά (ανθρωπίνων σωμάτων). Αυτό ακριβώς -η ανακαίνιση του σύμπαντος- μετά την “κοινή ανάσταση” και την κρίση είναι ο “μέλλοντας αιώνας” για τον οποίο το Σύμβολο της πίστης μας λέει και ομολογούμε σε κάθε λειτουργία:

“Προσδοκώ ανάσταση νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος” (απόσπασμα από το “Πιστεύω»). Αυτή την ανακαινισμένη γη θα κληρονομήσουν οι μακαριζόμενοι “ως πραείς” από τους μακαρισμούς του Χριστού κατά την επί του Όρους ομιλία του:

“Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην”.

Σε μία σύγκριση του υλικού σώματος του ανθρώπου, της ψυχής,  των Αγγέλων και του Απείρου Θεού  ο Άγιος Συμεών λέει:

Οι Άγγελοι είναι για την “άϋλη και ασώματη φύση της θεότητος κάπως σωματικοί και περιγραπτοί” για μας, όμως, τους ανθρώπους που έχουμε ύλη οι άγγελοι είναι “άϋλοι”, “εντελώς ασώματοι, αόρατοι και ακατάληπτοι”.

Τι γίνεται με την ψυχή του ανθρώπου;

Για τον “φύσει ασώματο Θεό και τους Αγγέλους” η ψυχή του ανθρώπου είναι “κάπως σωματική και περιγραπτή” Για μας όμως τους ανθρώπους που φοράμε τη σάρκα η ψυχή μας είναι “εντελώς ασώματη και ακατάληπτη”.

Αυτά βέβαια όσο ζούμε σ’ αυτή τη ζωή.

Για το μετά τη δευτέρα παρουσία διάστημα τα πνευματικά πλέον σώματα των δικαίων “γίνονται όμοια με των Αγγέλων, όχι βέβαια κατά τη φύση, αλλά κατά την αξία”.

Και τέλος τι γίνεται με τις ψυχές αυτών που στην εδώ ζωή τους έφθασαν σε. ύψη  αγιότητας, δηλαδή των Αγίων “εν ζωή»; Οι ψυχές των “προσκολλώνται με τη δωρεάν και ένωση του Αγίου Πνεύματος στο Θεό και ανακαινιζόμενες αλλοιώνονται και ανασταίνονται από το θάνατο και αποκαθίστανται μετά την κοίμηση σε δόξα ανεσπέρου φωτός.

Με τα σώματα των Αγίων, μετά την κοινή Ανάσταση τι συμβαίνει;

Πρόκειται να γίνουν κι αυτά άφθαρτα κατά την κοινή ανάσταση, όταν και η όλη βεβαίως η επίγεια κτίση, αυτή η ορατή και αισθητή, θα αλλοιωθεί και θα ενωθεί με τα επουράνια, δηλαδή τα αόρατα και τα υπέρ αίσθηση”.

Πέρα από την καθημερινότητα, τη ρουτίνα, τη μικροπολιτική και την πολιτική σε εισαγωγικά, που απασχολούν συνήθως την εποχή μας, καλό θα ήταν να ρίχνουμε κάπου – κάπου και μία ματιά στα πνευματικά αυτά θέματα της πίστης μας. Τα θέματα αυτά έχουν καταγραφεί σαν πνευματικές εμπειρίες και σαν «εξ’ αποκαλύψεως σοφία» στους νηπτικούς Αγίους της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και περιλαμβάνονται οπωσδήποτε στην Καινή Διαθήκη, αλλά κυρίως ξεκάθαρα στη Φιλοκαλία των ιερών νηπτικών Πατέρων της Ορθοδοξίας

Το κείμενο αυτό του Γιάννη Κουτσούκου Δημοσιεύθηκε στις 3-2-2000 στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΑ της Κορινθίας.

1 σχόλιο »

  1. Reblogged στις Γιάννης Κουτσούκος.

    Σχόλιο από Γιάννης Κουτσούκος — 20 Οκτωβρίου, 2017 @ 11:00 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: