Γιάννης Κουτσούκος

Οκτώβριος 18, 2016

Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ: Μία πρόταση στην τοπική εκκλησία της Κορίνθου

Filed under: Θεολογία — Γιάννης Κουτσούκος @ 5:53 μμ

 Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ: Μία πρόταση στην τοπική εκκλησία της Κορίνθου

Saint Patapios icon.jpg

του Γιάννη Κουτσούκου

Οι κορίνθιοι δεν τιμούν όσο πρέπει το μοναδικό σκήνωμα ενός μεγάλου Αγίου στην περιοχή μας. Είναι γνωστό σε όλους, ότι στην μονή του Οσίου Παταπίου των Γερανείων φυλάσσεται το σκήνωμα ενός μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας μας.

Η ιστορία του Αγίου είναι επίσης λίγο πολύ σε όλους γνωστή:

Ήταν Αιγύπτιος, ασκήτευσε στην έρημο της Νητρίας της Αιγύπτου και μετά μαζί με δύο άλλους συνασκητές (Ραβουλά και Βάρα) έφθασε στην Κωνσταντινούπολη. Ιδρυσε εκεί την Μονή των Αιγυπτίων και μετά την κοίμησή του το ιερό Σκήνωμα εφυλάσσετο στην εκεί Μονή που είχει ιδρύσει ο ίδιος προς τιμήν του τιμίου Προδρόμου και αργότερα στην μονή της Πέτρας. Είχε την χάρη να θαυματουργεί και όταν ζούσε αλλά και μετά την κοίμησή του.

Έζησε τον 4ο μ X. αιώνα. Την εποχή της άλωσης της Κωνσταντίνούπολης -λίγο πριν ή λίγο μετά- έχει εκφρασθεί η άποψη -χωρίς να έχει αποδειχθε πλήρως- ότι ίσως η οικογένεια Νοταρά (Αγγελής Νοταράς) μετέφερε το λείψανο του Οσίου από την Κωνστατινούπολη στην Κορινθία, το οποίο έμεινε ξεχασμένο και εντοιχισμένο στο σπήλαιο των Γερανείων.

Το 1904 ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Ιερέα του Λουτρακιού παπά- Σουσάνη.

Στο σπήλαιο αυτό υπήρχαν και υπάρχουν τοιχογραφίες της γνωστής βυζαντινής Δεήσεως, του Οσίου Παταπίου, της Αγίας Υπομονής (πρώην αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, Ελένη Παλαιολογίνα, Δραγάση), του Οσίου Νίκωνα του νέου και του Ομολογητού Υπατίου, πιθανώτατα ιεράρχουτης Εφέσου, ο οποίος μαρτύρησε στο Ξηρόλοφο της Κωνσταντινούπολης τον 5ο αιώνα, όπου είχε ασκητεύσει και ο όσιος Πατάπιος και η μνήμη του εορτάζεται στις 20 Σεπτεμβρίου. Το σπήλαιο αυτό ήταν (και είναι) ναός, ο οποίος ελειτουργείτο από τους Λουτρακιώτες ιερείς. Οπως όμως και να είναι το οδοιπορικό μεταφοράς του Οσίου Παταπίου από την Πόλη στα Γεράνεια ένα είναι βέβαιο:

Ο Όσιος Πατάπιος με την άσκηση και την καταστολή των ψυχικών και σαρκικών παθών έγινε δοχείον του Αγίου Πνεύματος και έλαβε την χάρη να θαυματουργεί.

Όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και σήμερα ακόμη είναι ταχύτατος αρωγός σε όσους με θέρμη, πίστη και ειλικρίνεια τον επικαλούνται.

Εκτός του ότι είναι θεραπευτής του καρκίνου, της Υδρωπικίας, της αναβλέψεως του τυφλού κλπ σωματικών παθήσεων, κυρίως όμως καθημερινώς βοηθάει στην ψυχική αλλοίωση και πνευματική μεταστροφή χιλιάδων προσκυνητών που καταφεύγουν στο σκήνωμα του και τον επικαλούνται.

Ας μη φανεί καθόλου παράδοξο:

Θαυματουργεί ακόμη και επί των ημερών μας!

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στον Άγιο η τοπική Εκκλησία της Κορίνθου έπρεπε κατά την άποψή μου:

α)Να καθιερώσει το απολυτίκιο του να ψάλλεται σε όλους τους ναούς της περιοχής μας ως προστάτης της Κορινθίας.

β)Να υπάρχει τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα πνευματικός στο μοναστήρι του Οσίου για το μυστήριο της θείας Εξομολογήσεως για τους προσκυνητές.

Γ) Να καθιερωθεί από την Μητρόπολη -κάτι ανάλογο γίνεται στην Κεφαλλονιά στην Μονή του Αγίου Γερασίμου- εκ περιτροπής κάθε εβδομάδα να υπάρχει στο μοναστήρι ένας ιερέας από τις υπόλοιπες ενορίες της Κορινθίας, ο οποίος να εφημερεύει όλη την εβδομάδα στο μοναστήρι και να λειτουργεί επί καθημερινής βάσεως  εκτελώντας και τις λοιπές ιερές ακολουθίες της Μονής.

Με τον τρόπο αυτό νομίζω, ότι θα αποδώσουμε και μεις σαν κορίνθιοι στον Άγιο την τιμή που του αρμόζει και «το ευχαριστώ” για την Χάρη και την Προστασία, που παρέχει σε πνευματικό επίπεδο στην περιοχή μας.

 

Το κείμενο αυτό του Γιάννη Κουτσούκου Δημοσιεύθηκε στις 17-12-1997

στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΑ της Κορίνθου.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: