Γιάννης Κουτσούκος

Οκτώβριος 12, 2016

ΣΥΜΕΩΝ Ο ΝΕΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ: Ένας μεγάλος μύστης των θείων ελλάμψεων

Filed under: Θεολογία,Φιλοκαλία των ιερών νηπτικών. — Γιάννης Κουτσούκος @ 11:48 πμ

Με την ευκαιρία της σημερινής εορτής 12-10-2016 του Αγίου Συμεώνος του νέου θεολόγου  δημοσιεύουμε το πιο κάτω κείμενο του Γιάννη Κουτσούκου.

Μία μεγάλη μορφή της ορθοδοξίας είναι αναμφισβήτητα ο Άγιος Συμεών,  ο νέος Θεολόγος.

Δεν είναι όμως τόσο γνωστός στο ευρύτερο κοινό.

Γι’ αυτό θα προσπαθήσω σήμερα να δώσω μερικά στοιχεία από την ζωή του και το έργο του:

Έζησε γύρω στο 1.000μ.Χ.(εποχή Κ. Πορφυρογέννητου).

Ήταν μαθητής του Συμεώνος του Ευλαβή και δάσκαλος του Νικήτα Στηθάτου, δύο άλλων επίσης μεγάλων μορφών της ορθοδοξίας.

Θεολόγος δεν είναι – κατά τον Άγιο Συμεών,- εκείνος, που κατέχει τον τίτλο του θεολόγου ή εκείνος , που έχει ορισμένες θεολογικές γνώσεις, αλλά εκείνος ,που είναι «θεόπτης.»

Έχει δηλαδή εμπειρία των ενεργειών του άκτιστου φωτός, αυτό που σήμερα ονομάζουμε “πνευματικές εμπειρίες”.

“Σε νεαρή ηλικία δέχτηκε δύο φορές ολόλαμπρη έλλαμψη του Πνεύματος.

Η νηφάλια μέθη της θεοφανείας αυτής, με τη μορφή του άκτιστου φωτός, «προδιέγραψε την αιδέσιμη βιοτή του…»  (Φιλοκαλία τόμος Δ’).

Όλη του η ζωή είναι γεμάτη από πνευματικές θεωρίες και πνευματικές καταστάσεις, τις οποίες εμείς δύσκολα μπορούμε να κατανοήσουμε και περιγράφουμε, διότι είναι θεωρίες και εμπειρίες μιας άλλης

πνευματικής σφαίρας οι οποίες δίδονται κατά χάριν, αλλά και ανάλογα με τον πνευματικό αγώνα του καθενός. Για τα “άρρητα ρήματα” που άκουσε ο Παύλος και γράφει στους Κορινθίους στην δεύτερη επιστολή του ο Συμεών λέγει:

Τα άρρητα ρήματα (δηλ. αυτά που δεν εκφράζονται) που άκουσε ο Παύλος δεν είναι τίποτα παρά «οι μυστικές και αληθινά ανέκφραστες δια της ελλάμψεως του Aγίου Πνεύματος θεωρίες και υπερμεγαλοπρεπείς άγνωστες γνώσεις». Όπως επίσης (είναι) και «οι αθέατες θεωρίες της υπέρφωτης και υπεράγνωστης δόξας και θεότητας του Υιού και Λόγου του Θεού»

(Φιλοκαλία, ηθικός λόγος Γ’ ,6)

Έτσι λοιπόν υποστηρίζει ο Άγιος Συμεών, ότι «τα ανέκφραστα λόγια, που άκουσε ο Απόστολος Παύλος» στον «τρίτο ουρανό», είναι πνευματικές αποκαλύψεις και ελλάμψεις του θείου φωτός, που γίνονται δια της θεωρίας (πνευματικής περισσότερο, παρά με την αίσθηση της ακοής).

Tα κείμενα του είναι θεολογικά κείμενα που περιέχουν ένα άκρατο λυρισμό : Λόγοι, κατηχήσεις, Ύμνοι θείου έρωτα έχουν σαν μέτρο της πνευματικότητας την αγάπη, τις ελλάμψεις και την “κατά χάριν” θέωση.

Όσο κι αν η ακαδημαϊκή θεολογία εμφανίσθηκε επιφυλακτική απέναντι του, δεν παύει να ισχύει αυτό, που είπε ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, ότι δηλαδή: Το θείο πνεύμα σεβόμενο την ελεύθερη προσωπικότητα, ενεργεί «κατά την υποκείμενη διάθεση στη ψυχή» του κάθε ανθρώπου

Μπορούμε όμως ν’ αναφέρουμε ακόμη δύο στιγμιότυπα από την ζωή του:

Σε ερώτηση κάποιου, πως είδε το Άγιο Πνεύμα και σε πια μορφή την ημέρα της χειροτονίας του ο Άγιος εκμυστηρεύθηκε ταπεινά:

«Το είδα απλό, χωρίς μορφή, αλλά σαν φώς. Και καθώς απορούσα στην αρχή βλέποντας εκείνο, που ποτέ δεν είχα δει και συλλογιζόμουν τι είναι αυτό, Αυτό μου έλεγε μυστικά σαν να μου μιλούσε με γνωστή φωνή: Εγώ έτσι επιφοιτώ σε όλους τους Προφήτες και Αποστόλους και στους τωρινούς εκλεκτούς και αγίους του Θεού. Γιατί εγώ είμαι το Άγιο Πνεύμα του Θεού».

Σε ερώτηση, τέλος πως πρέπει να είναι ο ιερέας ο Άγιος Συμεών απάντησε:

«Πρέπει λοιπόν να είναι αγνός όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή. Να είναι αμέτοχος από κάθε αμαρτία, να είναι ταπεινός και στην εξωτερική διαγωγή και στην εσωτερική στάση της ψυχής.»

Ο ίδιος δε είχε εκμυστηρευθεί με ταπείνωση ότι: «Ποτέ δεν λειτούργησα χωρίς να δω το Άγιο Πνεύμα, όπως το είδα όταν χειροτονήθηκα και (όταν) ο Μητροπολίτης έλεγε την ευχή της χειροτονίας έχοντας το ευχολόγιο πάνω στην αθλία μου κεφαλή». (Φιλοκαλία των Ιερών νηπτικών, τόμος Δ’ σελίδα 48, Α έκ­δοση, εκδόσεις “ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ”, 1987 Θεσσαλονίκη)

Το άρθρο αυτό του Γιάννη Κουτσούκου Δημοσιεύθηκε στις 27-1-1998

στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΑ της Κορίνθου.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: