Γιάννης Κουτσούκος

Σεπτεμβρίου 12, 2015

ΑΓΑΠΗ. Δημοσιευμένο ποίημα του Γιάννη Κουτσούκου στις 12-8-1956 από την μαθητική εποχή στην εφημερίδα Νέα Κόρινθος.

Filed under: θεολογία,λογοτεχνία — Γιάννης Κουτσούκος @ 8:32 μμ

Δυο  λόγια για τον κορίνθιο Λογοτέχνη και ποιητή Σήφη Γ.Κόλια και την  σχέση του κατά την διάρκεια της Κατοχής με τον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας.

Ο Σήφης Γ. Κόλιας καταγόμενος από την Κορινθία ήταν την δεκαετία του 1950 ένας γνωστός στο κορινθιακό κοινό συγγραφέας κυρίως στον έμμετρο αλλά και στον πεζό λόγο. Στην κατοχή κατά την διάρκεια της πείνας  είχε ζήσει στον τόπο καταγωγής  μου, τον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας, όπου και κήρυττε λόγω του ότι ήταν θεολόγος. Από διηγήσεις παλαιοτέρων, που τον είχαν γνωρίσει  άκουγα  ότι ήταν ένα φτωχό παιδί, το οποίο κατάφερε στα  δύσκολα χρόνια της κατοχής και της πείνας να σπουδάσει και να  γίνει επιστήμονας.

Μετανάστευσε στην Αμερική μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο βορείου και νοτίου Αμερικής  μακαριστό Μιχαήλ,  τον πρώην Κορινθίας  και επέστρεψε πάλι στην Ελλάδα. Είχε εκδώσει  ποιητικές συλλογές και το περιοδικό  Ακροκόρινθος και είχε δημοσιεύσει πολλά άρθρα στον κορινθιακό τύπο.

Είχε προβάλει  στον  τοπικό τύπο   τους Κορίνθιους ποιητές και λογοτέχνες Ρώμο Φιλύρα, Άγγελο Μεντζελίδη, Θέμη Σπηλιόπουλο, Λάμπη Αποστολίδη   και Φρίξο Σταυρόπουλο. Είχα διαβάσει- ως μαθητής του Γυμνασίου τότε- τα βιβλία του και με είχε εντυπωσιάσει κυρίως η ποίηση του, η οποία αναφερόταν στη Γεσθημανή, στην εκούσια θεία εκκένωση, στο λυτρωτικό έργο του Θεανθρώπου και σε σταυροαναστάσιμα και αναστάσιμα νοήματα της ορθοδοξίας.

Όταν έγραψα το πιο κάτω ποίημα, δεν τον είχα  γνωρίσει προσωπικά. Υπό τον τίτλο του ποιήματος αγάπη εννοούσα την αρετή της αγάπης προς τον συνάνθρωπο για πνευματικό φωτισμό και πνευματική ανάβαση,  όπως την είχα εννοήσει μέσα από τα ποιήματα του. Περίπου 20 χρόνια αργότερα – μετά την μεταπολίτευση,δηλαδή την  δεκαετία του 1970 -ασχολήθηκε με την πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση, οπότε τον γνώρισα τότε για πρώτη φορά  και δεν  ξέρω αν συνέχιζε να γράφει τότε ακόμη ή όχι.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του βρέθηκε μία Κυριακή στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας συνοδευόμενος από τον συμμαθητή μου από το Δημοτικό σχολείο και συνταξιούχο του πολεμικού ναυτικού Νίκο Παπαχαραλάμπους. Είχε έλθει όπως είπε ο ίδιος για να ανάψει ένα κεράκι στην εκκλησία του χωριού σαν ευγνωμοσύνη και ευχαριστία, που την κατοχή και την πείνα φιλοξενήθηκε από κατοίκους του χωριού.

Στη συζήτηση που είχαμε μαζί του μας είπε λίγα  για την παραμονή του στο χωριό τα δύσκολα χρόνια της κατοχικής πείνας. Αναφέρθηκε στις οικογένειες Μπαρλιά και Ανδριανέση και μάλιστα μας έδωσε και από μία φωτογραφία της εποχής  εκείνης, όπου φωτογραφίζεται ο ίδιος με τον Τάσο Ανδριανέση, στρατηγό στρατιωτικής δικαιοσύνης και με τον Δήμήτριο Ανδριανέση, δικηγόρο Κορίνθου.

Μας είπε επίσης ότι βοήθησε, όταν ήταν πρόεδρος του Γ.Κ.Νοσοκομείου Κορίνθου   (υποθέτω επί μητροπολίτου Μιχαήλ) να γίνουν δύο λαϊκοί από το διπλανό χωριό Κλένιες ιερείς, οι οποίοι υπηρέτησαν τελικά ο ένας στις Κλένιες και ο άλλος στον Άγιο Βασίλειο. Δεν αναφέρθηκε στο συγγραφικό του έργο. .

Εκείνο όμως που με εντυπωσίασε ήταν, ότι βοήθησε  με γνωριμίες που είχε τότε  με τον κορίνθιο πολιτικό  Κωνσταντίνο Τσαλδάρη- και πρώην πρωθυπουργό-ώστε να αναδειχθεί ο τότε Μητροπολίτης Κορίνθου μακαριστός Μιχαήλ   Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής.

Το πιο κάτω κείμενο αποφασίζω να  δημοσιοποιήσω σήμερα  με την έννοια πλέον,  ότι κάθε άνθρωπος που είναι ο ίδιος φωτισμένος και  φωτίζει και άλλες ψυχές και έχει πλημμυριστεί ο ίδιος  από το φως της αρετής μπορεί να σκορπίζει γαλήνη, αγάπη και ειρήνη στον κόσμο.

Διαβάζοντας σήμερα μετά από 59 χρόνια το πιο κάτω ποίημα  ΑΓΑΠΗ,  μπορώ να πω,  ότι σήμερα με την οικονομική κρίση που μαστίζει τον κόσμο θα έβαζα τον εξής τίτλο  Αφιερωμένο και σε όλους αυτούς που κάνουν προσωπικές θυσίες για να προσφέρουν την ανιδιοτελή υλική βοήθεια  και  έμπρακτη αγάπη  στον συνάνθρωπο τους, αλλά και σε όσους μεταδίδουν ανιδιοτελώς το πνευματικό φως και  την αληθινή γνώση.  

Γιάννης Κουτσούκος

12-9-2015

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: