Γιάννης Κουτσούκος

Σεπτεμβρίου 11, 2015

ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ. Δημοσιευμένο ποίημα από τα μαθητικά χρόνια του Γιάννη Κουτσούκου στις 15-10-1957 στην εφημερίδα Νέα Κόρινθος

Filed under: Ανθρώπινη Αλληλεγγύη — Γιάννης Κουτσούκος @ 9:31 μμ

Το 1957 η Κύπρος έδινε τον Αγώνα για την ανεξαρτησία της ενάντια στην αγγλική αποικιοκρατία. Στην Ελλάδα υπήρχε ένα επίσημο πνεύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Κράτος, ΜΜΕ, μαθητιώσα νεολαία και λαός, εκδηλώνουν  όλοι ανεξαιρέτως  την αλληλεγγύη τους προς τον αδελφικό κυπριακό λαό.

Στο πιο κάτω κείμενο επηρεασμένος από τον Διονύσιο Σολωμό, τον οποίο μελετούσα τότε και από τις καθημερινές λεπτομερείς ειδήσεις για την Κύπρο προσπαθώ να έχω και εγώ ως μαθητής του Λυκείου την δική μου αλληλεγγύη προς την Κύπρο με αυτό το  ιδεαλιστικό κείμενο.

Το αναπάντητο ερώτημα μου ήταν τότε πως μπορούσε σε ένα λαό με τέτοιο πολιτισμό και ιστορία να συμβαίνουν τέτοιες βαρβαρότητες. Φυσικά έβλεπα  τα πράγματα ιδεαλιστικά όπως ο Διονύσιος Σολωμός  στον ύμνο στην Ελευθερία, ενώ γνώριζα, ότι στην εξουσία και στη πολιτική της τότε αποικιοκρατίας δεν υπήρχε ιδεαλισμός

Στο ποίημα αυτό, που δημοσιεύθηκε στην κορινθιακή εφημερίδα ΝΕΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ στις 15-10-1957, προσωποποιείται η λευτεριά της Κύπρου σαν  μία σκλαβωμένη αγνή κόρη με λευκά πέπλα, που όμως έχει ντυθεί στα πένθιμα μαύρα λόγω της οδυνηρής σκλαβιάς. Φρίκη, πίκρα, αθλιότητα, τρόμος,  αλυσοδεμένα χέρια και στεναγμοί  την εμποδίζουν να βρει τον δρόμο, που θα την φθάσει πάλι   στα πνευματικά ύψη του ελληνικού πνεύματος, που φωτίζει τους αιώνας με την δημιουργία ενός πολιτισμού που μπορεί και φτιάχνει  Παρθενώνες.

Στη προσωποποίηση αυτή η σκλαβιά της φωτεινής λευτεριάς ισοδυναμεί με το σκοτάδι. Γιαυτό και η σκλαβωμένη κόρη είναι υποχρεωμένη να ζει σε αυτό. Διαβαίνει τις νύχτες φοβισμένη στα μνήματα των απαγχονισμένων- και των άλλων- κυπρίων ηρώων, ραντίζει τους νεκρούς και αγκαλιάζει τους σταυρούς των τάφων. Τελικός σκοπός και ευχή είναι η τότε σκλαβωμένη λευτεριά του 1957 να ελευθερωθεί.

Εμφάνιση ΓΙΑΝΝΗΣ 009.jpg

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: