Γιάννης Κουτσούκος

Σεπτεμβρίου 10, 2015

ΣΤΟΝ ΔΙONYΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ. Δημοσιευμένο ποίημα στις 3-3-1957 στην εφημερίδα Νέα Κόρινθος από τα μαθητικά χρόνια του Γιάννη Κουτσούκου αφιερωμένο στον εθνικό μας ποητή.

Filed under: Λογοτεχνία — Γιάννης Κουτσούκος @ 1:35 μμ
Tags:

Ένιωσα επιθυμία και υποχρέωση να γράψω κάτι για τον Δ.Σολωμό, όταν ως μαθητής του Λυκείου αφιέρωνα πολύ χρόνο να διαβάζω επανειλημμένα τα έργα του και τα ολοκληρωμένα αλλά και αυτά που δεν είχε τελειώσει αλλά είχαν δημοσιευθεί, όπως π.χ τους ελεύθερους πολιορκημένους αλλά και το πολύ σπουδαίο αλλά σχεδόν άγνωστο και μη ολοκληρωμένο έργο του ο Λάμπρος.

Η μελέτη όλων των έργων του με είχε συνεπάρει, διότι έβλεπα ότι είχε πηγαία, γνήσια και ανιδιοτελή αισθήματα, ιδεαλισμό, αγάπη και συμπόνια για τον αδικούμενο και γενικότερα για τον συνάνθρωπο του. Κυρίως όμως είχε αυτό που αόριστα οι ειδικοί ονομάζουν ταλέντο. Άκουγε από την Ζάκυνθο,  που ήταν τότε τα κανόνια του πολιορκημένου Μεσολογγιού και έγραφε συγκινημένος -νομίζω σε πατριωτική έκσταση-τον Ύμνο στην Ελευθερία.

Τα υψηλά νοήματα τα εξέφραζε με απλές λέξεις, τόσο όμως κατάλληλες για το περιεχόμενο, που είχα την αίσθηση ενός μέτρου και μιας  μουσικής του κειμένου, που φυσικά δεν υπήρχαν. Δεν θεωρούσα, ότι έστω και μία λέξη ήταν περιττή  μέσα στα κείμενα του, αλλά και ότι καμία άλλη φράση  δεν άρμοζε καλλίτερα για την απόδοση των νοημάτων του .

Επηρεασμένος από τον δικό του κόσμο -τον όμορφο αγγελικά πλασμένο – έκανα εκτός από το πιο  κάτω δημοσιευμένο τότε κείμενο μου και άλλη μία -εντελώς προσωπική και αυθόρμητη-  προσπάθεια για να τον τιμήσω. Συνέχισα να γράφω το μη ολοκληρωμένο έργο του  Λάμπρος στο ίδιο μέτρο, ρυθμό και νόημα από εκεί που το είχε ο ίδιος αφήσει και το τελείωσα. Κάποια στιγμή θέλω να αναρτήσω και να  δημοσιοποιήσω και αυτή την προσθήκη στο έργο του Λάμπρος.

Αλλά και το πιο κάτω κείμενο μου είναι σίγουρα επηρεασμένο από τον τρόπο γραφής του Διονυσίου Σολωμού, αφού το έχω γράψει ως μαθητής το 1957 και μάλιστα την εποχή που μελετούσα και θαύμαζα τον Διονύσιο Σολωμό και τον θεωρούσα τότε ως ανεπανάληπτο λογοτεχνικό ίνδαλμα.

Το πιο κάτω ποίημα αποτελείται από οκτώ στροφές. Κάθε στροφή έχει πέντε σειρές. Η ομοιοκαταληξία εφαρμόζεται αυστηρά σε όλες τις στροφές  μεταξύ της πρώτης και τρίτης καθώς και της δεύτερης και τέταρτης σειράς. Η πέμπτη σειρά κάθε στροφής είναι χωρίς ομοιοκαταληξία.

Εμφάνιση ΓΙΑΝΝΗΣ 006.jpg

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: