Γιάννης Κουτσούκος

Σεπτεμβρίου 6, 2015

Το Καλοκαίρι. Δημοσιευμένο ποίημα του Γιάννη Κουτσούκου στα μαθητικά χρόνια στις 9-7-1957 στην εφημερίδα Νέα Κόρινθος.

Filed under: νατουραλισμός — Γιάννης Κουτσούκος @ 11:08 μμ

Το καλοκαίρι σκανάρεται κατά το δυνατόν σε όλες τις ομορφιές του.Ο Ήλιος, οι κορκολουσμένες αυγές, τα λουλούδια, τα πουλιά, ο αέρας, η καυτή άμμος, η μελωδία του αηδονιού και το διάβα της ημέρας είναι η νατουραλιστική πλευρά του κειμένου.

Παράλληλα όμως οι προσωποποιήσεις, των πιο πάνω βάζουν στο παιχνίδι και τον άνθρωπο, που η ψυχή του πετιέται στην αέναη ψαλμωδία της φύσης και στη μελωδία του αηδονιού, αλλά και δέχεται ο δούλος μαζί με τον αφέντη να αφήσουν τις πίκρες τους και να χαρούν και αυτοί. Αυτή είναι η συναισθηματική πλευρά του ποιήματος που αγγίζει τον συμμετέχοντα άνθρωπο.

Με απλές αλλά  και σύνθετες  λέξεις και με εννέα  στίχους που αποτελούνται ο καθένας  από πέντε σύντομες σειρές,- οι οποίοι στίχοι έχουν από μία  έως το πολύ τρεις λέξεις-το πιο κάτω κείμενο προσπαθεί να δώσει την δική του μουσική και ρυθμό. Ο περιορισμός των πολλών λέξεων και η μη χρήση των άρθρων σε πολλές από αυτές αποβλέπει στο να να μη τραυματίσει με περιττολογίες την εκστατική και μυστηριακή ομορφιά της φύσεως.

Όλα τα πιο πάνω βέβαια τα παρατηρώ σήμερα, που διαβάζω αυτό το κείμενο που έχω  γράψει εδώ και 58 χρόνια ως μαθητής τότε του Λυκείου. Φυσικά τότε δεν είχα κάνει καμία σκέψη πάνω στη μορφή και το περιεχόμενο. Απλά άρχιζα να γράφω και  το χέρι κατέγραφε σε στίχους μία αυθόρμητη πνευματική  ροή σκέψεων και συναισθημάτων  που υπήρχε μέσα μου και έπρεπε να εκφρασθούν και να πάρουν μία μορφή κειμένου.

Εμφάνιση ΓΙΑΝΝΗΣ 008.jpg

Εμφάνιση ΓΙΑΝΝΗΣ 010.jpg

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: