Γιάννης Κουτσούκος

Ιουνίου 18, 2015

Οσία Υπομονή. Βίντεο με ιστορικά στοιχεία, για την επί 34 χρόνια αυτοκράτειρα του Βυζαντίου από τηλεοπτική εκπομπή του Γιάννη Κουτσούκου του έτους 2003.

Filed under: Θεολογία,Ιστορία,Μεταβυζαντινή τέχνη — Γιάννης Κουτσούκος @ 5:07 πμ

Η Ελένη, Ειρήνη Παλαιολογίνα Δραγάση, επί 34 χρόνια Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, φέρουσα και τον επίσημο τίτλο Ελένη η εν Χριστώ τω θεώ  Αυγούστα και  Αυτοκρατόρισσα των Ρωμαίων Παλαιολογίνα, η μετέπειτα μοναχή Υπομονή και Οσία της ορθοδοξίας ήταν  σύζυγος του αυτοκράτορα Μανουήλ του Β, του Παλαιολόγου, και μητέρα του τελευταίου και θρυλικού  αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου,που έπεσε στα τείχη της Πόλης κατά την άλωση του 1453.

Επίσης ήταν  μητέρα και του προτελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννου του ογδόου, του Παλαιολόγου, ο οποίος πιεζόμενος από τις δύσκολες περιστάσεις παραμονές του 1453, αναγκάστηκε να υπογράψει στην ψευτοσύνοδο της Φλωρεντίας και της Φεράρα την υποταγή της Ορθοδοξίας στον Πάπα.

Κόρη του ορθόδοξου Σέρβου ηγεμόνα της περιοχής μεταξύ του Στρυμόνα  και Αξιού Κωνσταντίνου Δραγάση, έζησε ως αυτοκράτειρα του Βυζαντίου τις πιο δραματικές στιγμές τα τελευταία χρόνια της Αυτοκρατορίας προ της αλώσεως του 1453. Επέδειξε υπομονή, σύνεση, δικαιοσύνη, φιλευσπλαχνία και ορθοδοξότατο φρόνημα. Κοιμήθηκε τρία χρόνια προ της Αλώσεως.

Είχε υπό την υψηλή και άμεση προστασία της το ιερό σκήνωμα του Οσίου Παταπίου, που τότε ευρίσκετο  στην Κωνσταντίνούπολη. Επίσης είχε συγγένεια  και με τους τότε επίσης αξιωματούχους του Βυζαντίου και συνεργάτες των Παλαιολόγων, τους Νοταράδες, που μετακόμισαν μετά την άλωση στα Τρίκαλα Κορινθίας

Οσία Υπομονή

Όταν το ιερό  σκήνωμα  του Οσίου Παταπίου λίγα χρόνια  μετά την άλωση του 1453 μεταφέρθηκε από τον ανιψιό της Αγγελή Νοταρά στο σπήλαιο των Γερανείων Κορινθίας-πιθανότατα με την συνοδεία Ρώσων μοναχών-εικονογραφήθηκε και η ίδια σε μία από τις τοιχογραφίες του σπηλαίου με την επιγραφή  Οσία  Υπομονή. Αυτό σημαίνει ότι είχε τιμηθεί  ως Οσία από την   εποχή εικονογραφήσεως των τοιχογραφιών (πιθανότατα μέσα του δεκάτου πέμπτου αιώνα). Η απεικόνιση της αυτή σώζεται μέχρι σήμερα. (Βλέπε την τοιχογραφία της στη παρούσα ανάρτηση, όπου φέρει ρωσικό σταυρό και η λέξη Υπομονή είναι ανορθόγραφη)

Για πολλά χρόνια ήταν άγνωστη η ταύτιση της τοιχογραφίας της Οσίας Υπομονής στο σπήλαιο του Οσίου Παταπίου στα Γεράνεια. Η έρευνα   όμως των τελευταίων δεκαετιών κατέληξε σε ιστορικά στοιχεία, τα οποία έχουν γίνει σήμερα αποδεκτά. Υπάρχουν όμως  αρκετά θέματα που χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

Στο παρόν Βίντεο, που είναι μία τηλεοπτική εκπομπή του Γιάννη Κουτσούκου του έτους 2003 στη τηλεόραση ΤΟΠ CHANNEL της Κορίνθου γίνεται μία προσπάθεια να προβληθούν τα γνωστά μέχρι σήμερα τεκμηριωμένα  ιστορικά στοιχεία για την εποχή που έζησε η Οσία Υπομονή και κατά συνέπεια αποτελούν και ιστορικά τεκμήρια  και για τη βιογραφία της.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: