Γιάννης Κουτσούκος

Μαΐου 2, 2015

Πίνακας του Ηenri Belle που παριστάνει μια κοπέλα του Αγίου Βασιλείου Κορινθίας την δεκαετία του 1870.

Filed under: Ιστορία,Λαογραφία,Ξένοι πειιηγηταί στην Κορινθία — Γιάννης Κουτσούκος @ 7:57 μμ

Ο Γάλος περιηγητής, διπλωμάτης και ζωγράφος Ηenri Belle (Χένρι Μπέλλε), περνώντας με την συνοδεία του από τον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας  απεικονίζει  στο  οδοιπορικό του Ταξείδι στην Ελλάδα 1861-1874 (τρίτος τόμος, μετάφραση Λίνα  Σταματιάδη, Εκδοση ΙΣΤΟΡΗΤΗΣ 1994, σελίδα 149) την τοπική ενδυμασία μιας γυναίκας του μεγάλου χωριού Άγιος Βασίλειος, όπως ο ίδιος γράφει.

Ταξίδευε με ολόκληρο καραβάνι από επτά άλογα, εκ των οποίων τα τέσσερα ήσαν για τον ίδιο και την συνοδεία του και τα άλλα τρία  για τις αποσκευές.  Ακολουθεί τον γνωστό από την αρχαιότητα δρόμο Αρχαία Κόρινθος, Βεληνιάτικα, Σπαθοβούνι, Αρχαίες Κλεωνές, Άγιος Βασίλειος.

C:\Users\user\Documents\Kόρη από τον Άγιο Βασίλειο του Ηενρι Βελλε..jpg

Οι τοπικές αγιοβασιλιότικες στολές τότε ήσαν χαρακτηριστικές.  Για τις  ντόπιες κοπέλες που τις φορούσαν οι κάτοικοι του Αγίου Βασιλείου έλεγαν ότι έχουν ντυθεί Βλάχες. Οι αυθεντικές αυτές στολές- και παρόμοιες-  έβγαιναν από τα μπαούλα τις γιαγιάς τις απόκριες ή σε γάμους ή σε εθνικές γιορτές   μέχρι και τα μέσα του εικοστού αιώνα.

Ο Henri Belle εντυπωσιάζεται από το μαντήλι και τα φανταχτερά κρόσσια που πέφτουν φουντωτά στους ώμους της αγιοβασιλιότισας. Η κοπέλα κρατάει και μία ξύλινη κανάτα.Τότε δεν υπήρχαν βρύσες μέσα στο σπίτι. Οι κοπέλες πήγαιναν με ξύλινες βαρέλες ή κανάτες ή με πήλινα σταμιά να φέρουν νερό από την κοινή βρύση του χωριού για όλη την οικογένεια. Και  εκεί μάθαιναν τα νέα του χωριού.  Έτσι και όταν πέρασε ο Henri  Belle από τον Άγιο Βασίλειο κατέβηκαν οι Αγιοβασιλιότισες στον δρόμο για  να  δουν τούς ξένους που ήλθαν στο μεγάλο χωριό τους, όπως το αποκαλεί ο  ίδιος ο Bell.

Μετά από τον Άγιο Βασίλειο ο Μπέλλε περιγράφει τα τείχη των αρχαίων Κλεωνών (Κουρτέσσα), τα  οποία αποκαλεί   «κυκλώπεια και ότι είναι κτισμένα κλιμακωτά σαν εξώστες.» Σίγουρα μιλάει για τα σωζόμενα και σήμερα διπλά τείχη στο βόρειο μέρος της Ακροπόλεως των Αρχαίων Κλεωνών. Γράφει ότι σε αυτά τα μέρη τριγύριζε κάποτε το λιοντάρι που σκότωσε ο Ηρακλής. Μετά τον Παυσανία, τον Απολλόδωρο και τον Πύρρο τον Θετταλό ο Μπέλλε είναι ο τέταρτος περιηγητής που εντοπίζει το λιοντάρι του Ηρακλή στις Κλεωνές και όχι στην Νεμέα. Τελικά συνεχίζει τον δρόμο του για την Αρχαία Νεμέα (Ηράκλειο).

…………………………………………………………………………………………………………

ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ.

-Το ζωγραφικό σχέδιο  της πιο πάνω κόρης του Αγίου Βασιλείου είναι του P.Fritel σύμφωνα με φωτογραφία της εποχής, από το Le Tour du Monde, (ο.π.σελ.372, . Η φωτογραφία είναι δημοσιευμένη και στο βιβλίο του Μιχ. Σ. Κορδώση, Μεσαιωνική και νεώτερη Κλένα-Κλένια, σελ. 197,  Ιωάννινα 2001

-Παλαιότερα υπήρχαν στον Άγιο Βασίλειο   εκτός από τις δύο βρύσες με τρεχούμενο νερό Σάβιζα και Ρέχτι, που υπάρχουν  και σήμερα, ακόμη  άλλες τρεις βρύσες δηλ. στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, στην κεντρική πλατεία της Εκκλησίας και στο σημερινό παντοπωλείο του Κ. Κουτσούκου. Στα Χάνια είχαν μόνο ιδιωτικά πηγάδια.

-Για τα δύο γυμνά υψώματα που αναφέρει, ότι πέρασε ο Μπέλλε ανεβαίνοντας προς τον Άγιο Βασίλειο, πρόκειται πιθανώς για την στενή διάβαση στα βουνά του Σπαθοβουνίου, ακολουθώντας το δρόμο παράλληλα με το ποτάμι Λόγγοπόταμο ( Αλάμπι) και οδοιπορώντας προς νότον.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: