Γιάννης Κουτσούκος

Μαΐου 11, 2011

Αναβλήθηκε στο ΚΑΣ (κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο) η συζήτηση για το λατομείο στον Αγιο Βασίλειο δίπλα από κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και τα Δερβενάκια.

Filed under: Αρχαιολογία,Αυτοδιοίκηση,Ιστορία — Γιάννης Κουτσούκος @ 12:46 μμ

Αναβλήθηκε στο ΚΑΣ  (κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο)  η προγραμματισμένη για τις 10-05-20011 συζήτηση για το υπό ίδρυση λατομείο στον Αγιο Βασίλειο Κορινθίας, δίπλα σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και δίπλα  από τα ιστορικά Δερβενάκια.

Εκπρόσωποι του Δήμου Κορίνθου (δήμαρχος,αντιδήμαρχος Κορίνθου,πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αγίου Βασιλείου κλπ) και πολλοί κάτοικοι του χωριού παρέστησαν στην Αθήνα στο ΚΑΣ εκφράζοντας την αντίθεση τους για την ίδρυση του Λατομείου κοντά σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και  στις ιστορικές τοποθεσίες Δερβενάκια -Αγιο Σώστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Δήμο Κορίνθου η ΛΖ  Εφορία προιστορικών και κλασσικώναρχαιοτήτων Κορινθίας εισηγείται  τώρα την χορήγηση άδειας για το λατομείο,παρά το γεγονός ότι σε προηγούμενη εισήγηση της η ίδια υπηρεσία ήταν εναντίον της χορήγησης αδείας στο λατομείο ,το οποίο– ως γνωστόν- ευρίσκεται πλησίον τεσσάρων κηρυγμένων από τις ίδιες τις υπηρεσίες του  Υποργείου Πολιτισμού αρχαιολογικών χώρων ή ιστορικων περιοχών.

Αντίθετα η βυζαντινή εφορία αρχαιοτήτων-σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- επιμένει εκ νέου στη προηγούμενη εισήγηση της να μην δοθεί η άδεια για το λατομείο λόγω της σπουδαιότητας των κηρυγμένων μνημείων δίπλα από το λατομείο.

Με βάση τις πληροφορίες αυτές-και αν αληθεύουν- οι  κάτοικοι του Αγίου Βασιλείου  στη λαική συνέλευση που πραγματοποήθηκε στις 09-05-2011  για το θέμα αυτό-έθεταν τα πιο κάτω ερωτήματα.

1) Γιατί άλλαξε τώρα η εισήγηση της ΛΖ  ΕΠΚΑ Κορίνθου;

Μήπως μετατέθηκαν -στο ενδιάμεσο χρόνο μεταξύ πρώτης και δεύτερης εισήγησης της αρχαιολογικής υπηρεσίας Κορίνθου – οι αρχαιολογικοί χώροι από μόνοι τους και δεν χρειάζονται πλεον  προστασία , λόγω  μεγαλυτέρας αποστάσεως τους από το λατομείο ( όπως π.χ ο σπουδαίος κηρυγμένος και μοναδικός αρχαιολογικός προιστορικός οικισμός των Ζυγουριών);

Αν συνέβη κάτι τέτοιο τότε σίγουρα θα τρίζουν  τα κόκκαλα του μεγάλου αμερικανού αρχαιολόγου BLEGEN, o οποίος  ανέσκαψε  τον χώρο αυτό των Ζυγουριών στις αρχές του εικοστού αιώνα,τον έφερε στο φως  και τον ανέδειξε.

2)  Τι νόημα έχει η κήρυξη ενός αρχαιολογικού χώρου, που έκαναν την δεκαετία του εξήντα οι τότε αρχαιολόγοι της ίδιας αυτής αρχαιολογικής υπηρεσίας, αν η κήρυξη αυτή δεν συντελεί στη προστασία του μνημείου από  τις επερχόμενες γενεές;

3) Εχει ο αρχαιολογικός νόμος ,που έγινε για να προστατεύσει τα μνημεία της χώρας,-τελικά  και πράγματι-μία τέτοια  σύννομη δυνατότητα, ωστε να μεταφράζεται και να εφαρμόζεται τόσο υποκειμενικά κατά περίπτωση και ανάλογα με το άτομο που τον εισηγείται;

Στο σημείο αυτό μπορεί ή όχι να ισχύσει ο στίχος του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη;

Οπου κι αν γυρίσω η Ελλάδα με πληγώνει.


Γιάννης Κουτσούκος

πρόεδρος συλλόγου μελέτης και προβολής

προβλημάτων νομού Κορινθίας.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: