Γιάννης Κουτσούκος

Μαΐου 11, 2010

Πόθεν έσχες σε πολιτικά πρόσωπα (Υπουργούς,βουλευτές, νομάρχες ,δημάρχους)

Filed under: Αυτοδιοίκηση,Διαφθορά,Πολιτική,οικονομία — Γιάννης Κουτσούκος @ 11:18 μμ

Διάφορες ειδήσεις για το έσχες, αλλά κυρίως για το πόθεν από τον ημερήσιο ηλεκτρονιοκό τύπο.

———

-Πριν γίνουμε νομάρχες, δήμαρχοι ή βουλευτές, πρέπει να καταθέτουμε τουλάχιστον μία δεκαετία το πόθεν. (ΠΙΠΙΛΗ βουλευτής ΝΔ)

——–

-Δήμευση της περιουσίας των πολιτικών προσώπων και αξιωματούχων που αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία, έκπτωση από το αξίωμά τους αν συμμετέχουν σε off-shore εταιρείες και εξέταση των «πόθεν έσχες» από εμπειρογνώμονες περιλαμβάνουν ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

———–

-«Αυτό που απαιτείται είναι όχι για τον χρόνο που έγινε νομάρχης ή βουλευτής ούτε για τον χρόνο που έπεται, αλλά η αλλαγή της νομοθεσίας την προηγούμενη δεκαετία να καταθέτει όλες τις φορολογικές του δηλώσεις για να φτάσουμε στο επιθυμητό, το οποίο είναι το πόθεν. Αυτό είναι το πρόβλημα, που αμαυρώνει το πολιτικό και λοιπό σύστημα, δηλαδή το πού βρήκαμε τα λεφτά. Πριν γίνουμε νομάρχες, δήμαρχοι ή βουλευτές, πρέπει να καταθέτουμε τουλάχιστον μία δεκαετία το πόθεν. Γιατί τι να το κάνω, αν ένας φοροφυγάς ή ένας άνθρωπος από δημόσια θέση δήλωσε ότι έχει πέντε σπίτια; Πρέπει να δηλώσει αυτά τα πέντε σπίτια βάσει της φορολογικής του δήλωσης, διαχρονικά στο παρελθόν, πώς τα δικαιολογεί. Αυτό είναι το ζητούμενο από την ελληνική κοινωνία, η οποία δεν κάθεται να διαβάζει ούτε νόμους ούτε προσθήκες». (ΠΙΠΙΛΗ βουλευτής ΝΔ)

———-

-Τον έλεγχο του «Πόθεν Εσχες» όλων των πολιτικών προσώπων από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκαν στην παραγωγική διαδικασία της χώρας, ζητάει η νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη σε παρέμβασή της στο έκτακτο συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑ) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με θέμα το νομοσχέδιο Καλλικράτης

————

-Ανατροπές στα μέχρι σήμερα δεδομένα για το «πόθεν έσχες», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα πολιτικά πρόσωπα, αναμένεται να επιφέρουν οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο ο έλεγχος πλέον να μην είναι τυπικός, αφήνοντας τους πολιτικούς στο απυρόβλητο.

Ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των πολιτικών θα γίνεται πλέον από δικαστικούς. Συγκεκριμένα, από πενταμελή επιτροπή, στην οποία εκτός από του αντιπροέδρου της Βουλής που θα προΐσταται, δεν θα μετέχει κανένας άλλος βουλευτής. Η νέα πενταμελής επιτροπή θα ελέγχει και τα οικονομικά των κομμάτων και τις προεκλογικές δαπάνες των βουλευτών.

Μεταξύ των άλλων ριζικών αλλαγών που συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής για το «πόθεν έσχες» είναι και αυτές που προβλέπουν δήμευση περιουσιών και έκπτωση από το βουλευτικό ή άλλο αξίωμα των προσώπων που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα σε οff-shore εταιρείες· μετατροπή σε κακούργημα της πράξης της απόκρυψης στοιχείων από το «πόθεν έσχες», με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνια, όταν τα στοιχεία που αποκρύπτονται υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ.

Αλλη ρύθμιση προβλέπει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ζητεί εξατομικευμένο έλεγχο «πόθεν έσχες» όταν φτάσει στα χέρια του μία καταγγελία για πολιτικό πρόσωπο. Επίσης, θεσπίζεται ο θεσμός της ατιμωρησίας ή της ευνοϊκής μεταχείρισης για όποιον υπάλληλο καταγγέλλει υποθέσεις διαφθοράς στο Δημόσιο.

Εξάλλου, στο νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών θα περιγράφονται τα αδικήματα που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων, παραπέμποντας όλα τα υπόλοιπα στην αρμοδιότητα των ποινικών δικαστηρίων. Παράλληλα, αναμένεται να επιμηκυνθεί και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων, εφόσον αυτός θα μετρά από την στιγμή που επήλθε το αποτέλεσμα του αδικήματος και όχι από την τέλεσή του.

Σε ό,τι αφορά το πόθεν έσχες των μη πολιτικών προσώπων, αυτό θα ελέγχεται από την Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, η οποία παράλληλα θα ελέγχει και χρηματιστηριακές συναλλαγές και τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ευκαιρία να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το μαύρο χρήμα στην κτηματαγορά, αλλά και πλήγμα στην αγορά κατοικίας, εκτιμάται ότι θα επιφέρει και η εφαρμογή των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου με τις οποίες καταργείται η εξαίρεση από το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας, ανεξαρτήτως εμβαδού. Το μέτρο αυτό ενεργοποιήθηκε ουσιαστικά από τη Δευτέρα με την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου από το υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφορία .  Τα Νέα

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: