Γιάννης Κουτσούκος

Αύγουστος 3, 2009

Άμστερνταμ: Η πόλη των καναλιών και των ποδηλάτων.

Filed under: Οικολογία,Πολιτική,Χωροταξικό — Γιάννης Κουτσούκος @ 7:31 πμ

Τέλος Ιουλίου του 2009 βρέθηκα με ένα γκρουπ Ελλήνων για μερικές μέρες στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, την πόλη με τα πολλά κανάλια, το ένα εκατομμύριο κατοίκους αλλά και το ένα εκατομμύριο ποδήλατα. Όπως στην αρχαία Ελλάδα κάθε πόλη είχε και το θέατρό της, έτσι κι εδώ κάθε πολίτης έχει και το ποδήλατό του.

Οι Ολλανδοί έχουν αναλάβει μερικές αμφιλεγόμενες κοινωνικές πρωτοβουλίες, που για άλλους θεωρούνται πρωτοποριακές, για άλλους όχι.

Για τους φίλους των ποδηλάτων και τους οικολόγους η πόλη είναι υπόδειγμα πόλεως με χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων. Αν θέλουμε να εκφράσουμε θεωρητικά την κατά πλάτος τομή ενός κεντρικού δρόμου του Άμστερνταμ μπορούμε να πούμε τα εξής: Δεξιά βρίσκεται το πεζοδρόμιο, δίπλα ο ποδηλατόδρομος και στη συνέχεια ένας σχετικά στενός δρόμος δύο κατευθύνσεων για τα αυτοκίνητα. Στη μέση βρίσκονται οι δύο γραμμές του τραμ (δύο κατευθύνσεις). Αριστερά επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο, δηλαδή ποδηλατόδρομος και πεζοδρόμιο. Με άλλα λόγια βασιλιάδες του κυκλοφοριακού είναι οι ποδηλάτες, ακολουθούν οι πεζοί, τα τραμ και σε τελευταία μοίρα από κυκλοφοριακής άποψης το αυτοκίνητο.

Σχετικά με τα κανάλια, που είναι τεχνητά και κατασκευάστηκαν πριν από δύο περίπου αιώνες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι προσφέρουν μία επιπλέον δυνατότητα μετακίνησης στην πόλη. Όσοι μένουν κοντά στα κανάλια διαθέτουν και από μία βάρκα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι περίπου 6.000 οικογένειες κατοικούν μόνιμα σε πλωτά σπίτια στις όχθες των καναλιών. Το ετήσιο ενοίκιο σε αυτή την περίπτωση δεν ξεπερνά τα 1.000 Ευρώ.

Οι αμφιλεγόμενες ή μη, κοινωνικές πρωτοβουλίες σχετίζονται με την κοινωνική προστασία των ναρκομανών , την νομοθετική κατοχύρωση της ομοφυλοφιλίας και την προβολή της πορνείας ως ένα κατοχυρωμένο επάγγελμα. Σε ό,τι αφορά τους ναρκομανείς, το κράτος τους παρέχει μηνιαίο επίδομα αλλά και μαλακά ναρκωτικά ως ένα είδος φαρμάκου. Αποτέλεσμα της κρατικής αυτής πολιτικής είναι η μείωση στο ελάχιστο των εγκληματικών ενεργειών, ο έλεγχος των ναρκομανών και η απρόσκοπτη εφαρμογή των προγραμμάτων απεξάρτησης.

Να σημειωθεί ότι το 40% των Ολλανδών δηλώνουν άθεοι.

Κατά τα άλλα το φυσικό περιβάλλον με τα πολλά φράγματα και τις πολλές φυσικές ή τεχνητές λίμνες είναι κάτι το ιδιαίτερο. Κυριαρχεί το πράσινο και οι γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί.

Εκείνο που λείπει είναι συνήθως ο ήλιος, γι’ αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν υπάρχει ηλιοφάνεια, οι Ολλανδοί κάθονται στα υπαίθρια καφέ, σε καθίσματα, τα οποία τοποθετούνται σε σειρά, ώστε να βλέπουν προς τον ήλιο και όχι προς το τραπεζάκι, όπου έχει σερβιριστεί ο καφές τους.

Γιάννης Κουτσούκος

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: