Γιάννης Κουτσούκος

Ιουλίου 13, 2009

ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜ. -Λίγα λόγια από μια συνέτευξη του

Filed under: Πολιτική,Φυσικές Επιστήμες,αναπτυξη — Γιάννης Κουτσούκος @ 3:48 μμ
  • Λόγω  σπουδαιότητος  αναδημοσιεύουμε τα σχόλια του Αρη Καπαράκη-Συνεργάτη της ΜΚΟ Σόλωντα οποία μου έστειλε και αφορούν συνέτευξη του διάσημου Ελληνα καθηγητή και ερευνητή της θεωρίας των πάντων και των υπερχορδών Δημήτρη Νανόπουλου στο ΣΤΑR κεντρικής Ελλάδος και στον Γιάννη Ζήση. – ,

…………Η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της έρευνας βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο καθώς σύμφωνα με επίσημες έρευνες ξεπερνά σε τεχνολογική έρευνα στην Ευρώπη των 27 μόνο τη Λετονία και τη Μάλτα. Η καινοτομία, όρος συνυφασμένος με τις έννοιες τις τεχνολογίας και της έρευνας, είναι άλλος ένας τομέας στον οποίο πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός στην χώρα μας.

Μια χώρα «περιορισμένων οριζόντων» στην κλασσική έρευνα όπως η Ελλάδα δεν «χωρά» πολλές από τις προσωπικότητες της. Πάρα πολλά εμπόδια όπως οι διάφορες σκοπιμότητες και η έλλειψη υποστήριξης και βοήθειας ωθούν στο εξωτερικό πάμπολλους ερευνητές επιστήμονες αλλά και διάσημους ανθρώπους από άλλους χώρους. Η Ελλάδα όμως όπως έχει φανεί ξεκάθαρα στο παρελθόν «τρώει τα παιδιά της». Μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες Έλληνες, όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης και η Μαρία Κάλλας έχουν αναφέρει στο παρελθόν το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν θα γίνονταν γνωστοί. Κάτι που ισχύει και για τον παγκοσμίου φήμης Δημήτρη Νανόπουλο ο οποίος αναφέρεται σε περισσότερες από 30.000 αναφορές παγκοσμίως, με 540 πρωτότυπες εργασίες και τη συγγραφή 13 βιβλίων. Μια «ανοικτή» όπως τη χαρακτηρίζει ο κ. Νανόπουλος κοινωνία και το άνοιγμα της Ελλάδας στο εξωτερικό δε θα σημάνει την απώλεια των ιδιαίτερων στοιχείων της.

Ο κ. Νανόπουλος θεωρείται από τους βασικούς ερευνητές της θεωρίας των πάντων και των υπερχορδών. Η εύρεση των καταλλήλων σημείων από τα οποία αποτελείται το σύμπαν και η θεωρία των υπερχορδών αποτελεί τον καλύτερο εκφραστή αυτής της αναγωγής. Η ασυμμετρία ύλης και αντιύλης συμπεριλαμβανομένης εκλαμβάνεται προς το παρόν χωρίς την παρουσία αντιύλης στο σύμπαν, καθώς μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι ο κόσμος αποτελείται από ύλη. Η ύπαρξη αντιύλης θα προϋπόθετε όμως την εξαφάνιση και της ύλης. Αυτό όμως δε σημαίνει απαραίτητα ότι η αντιύλη δεν υπάρχει… Το ζήτημα των «παράλληλων κόσμων» είναι επίσης μία μεγάλη επιστημονική πρόκληση. Ο κόσμος προήλθε από ένα κβαντικό κενό που προκάλεσε μια τεράστια έκρηξη, δεδομένο που σημαίνει ότι ο μικρόκοσμος (κβαντικό) απετέλεσε την αφετηρία του μεγάκοσμου. Πρόκειται για μία θεωρία με εξαιρετικούς αμφισβητίες, αλλά άλλοι επιστήμονες αναρωτιούνται παράλληλα για την πιθανότητα επανάληψης μιας νέας έκρηξης. Η επιστήμη πάντα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας γιατί δεν «ανατρέπει» η ίδια τον εαυτό της….

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: