Γιάννης Κουτσούκος

Ιουνίου 19, 2009

Ο …Άνεμος φόρεσε τα καλά του και γιορτάζει

Filed under: Οικολογία,Χωροταξικό,βιομηχανία,Uncategorized — Γιάννης Κουτσούκος @ 9:20 μμ
Το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου με αφορμή τη γιορτή του ανέμου στις 15 Ιουνίου θέλει να εκφράσει τις απόψεις του για το ζήτημα της αιολικής ενέργειας. Είναι καιρός που οι εταιρείες αιολικής ενέργειας με τη συνδρομή επίσημων κρατικών φορέων προβάλλουν με κάθε ευκαιρία τα αιολικά πάρκα ως δήθεν πανάκεια για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και καλλιεργούν ψευδείς εντυπώσεις ότι έχουν βρει τη λύση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Το Δίκτυο Οικ. Οργανώσεων Αιγαίου εκπροσωπώντας τις τοπικές κοινωνίες που υφίστανται την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων (ΑΠ) θέλουν να τονίσουν την άλλη πλευρά του θέματος των ΑΠ:
  • Ειδικοί σε θέματα ενέργειας από διαφορετικές χώρες διαβεβαιώνουν ότι τα ΑΠ είναι σε θέση να παράγουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των συνολικών ενεργειακών αναγκών μιας χώρας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα ΑΠ παρουσιάζει σημαντικά μειονεκτήματα : πρώτον είναι μικρή σε σχέση με τις ανάγκες κάθε σύγχρονης κοινωνίας, δεύτερον είναι ασταθής γεγονός που απαιτεί τη συνεχή λειτουργία θερμοηλεκτρικών σταθμών που να υποστηρίζουν τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου και τρίτον η εξισορρόπηση της μεταβαλλόμενης τάσης απαιτεί τεράστιες επενδύσεις στα δίκτυα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μπλακ-ουτ.
  • Σε χώρες όπως η Γερμανία και η Δανία παρότι συγκεντρώνουν τα περισσότερα ΑΠ στην Ευρώπη, δεν έχει κλείσει ούτε ένας θερμοηλεκτρικός σταθμός, ούτε έχουν μειωθεί οι εκπομπές CO2. Αντίθετα στις παραπάνω χώρες έχουν πάψει να επιδοτούν την εγκατάσταση ΑΠ και ίσως αυτό να εξηγεί το ενδιαφέρον τους να πουλήσουν ΑΓ σε χώρες όπως η Ελλάδα.
  • Η κάλυψη των σημερινών τεράστιων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ είναι πρακτικά αδύνατη (Τrainer, 2007) και οι προβλέψεις αμερικάνικης υπηρεσίας ενέργειας εκτιμούν ότι μόνο το 15% των παγκόσμιων αναγκών μέχρι το 2050 θα καλύπτονται από ΑΠΕ (DoE, 2009).
H κεντρική διοίκηση μπροστά στο πολύπλοκο πρόβλημα της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης απαντά μονοδιάστατα προωθώντας κυρίως τα ΑΠ από όλες τις μορφές ΑΠΕ. Σε αγαστή συνεργασία με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα σχεδιάζει τη μαζική εξάπλωση ΑΠ στα τελευταία παρθένα τοπία της χώρας μας, όπως τις κορυφογραμμές των βουνών, τις ακτές των νησιών και τις προστατευόμενες περιοχές. Όμως η εγκατάσταση ΑΠ συνεπάγεται καταστροφικές επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, όπως δρόμους πρόσβασης, δίκτυα μεταφοράς, εκχερσώσεις βλάστησης, μεταφορά και εμφύτευση τόνων σκυροδέματος στη γη. Η παρουσία τεράστιων ΑΓ έως 150 μ δεν συνάδει με τη μικρή κλίμακα των ελληνικών τοπίων. Στην πραγματικότητα τα συνοδά έργα και οι ΑΓ αλλοιώνουν τη μορφή των φυσικών τοπίων και τα μετατρέπουν σε υπαίθρια εργοστάσια αιολικής ενέργειας. Αν χάσουμε το παραδοσιακό τοπίο των νησιών και των βουνών μας, υποθηκεύουμε όχι μόνο μια σπουδαία κληρονομιά της πατρίδας μας αλλά και το μέλλον του τουρισμού.
Η ενεργειακή κρίση χρειάζεται να αντιμετωπιστεί σε μια διαφορετική και συνολική βάση, αντί της στενής προώθησης μιας και μοναδικής τεχνολογίας ΑΠΕ δηλ. τα ΑΠ. Μόνο η επιδίωξη πολλαπλών στόχων και η εμπλοκή όλων των πολιτών θα μπορούσε να φέρει καλύτερα αποτελέσματα σε ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα. Η εξοικονόμηση της ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση, η συνειδητή μείωση της χρήσης της ενέργειας, η οικιακή εφαρμογή των ΑΠΕ αφορούν το κάθε σπίτι. Όμως τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει στόχος σοβαρής πολιτικής. Η κοντόθωρη διοίκηση επιδιώκει λύσεις συγκεντρωτικές επιδοτώντας τις μεγάλες εταιρείες παρά τους μικρούς καταναλωτές, ενώ αφήνει ανεξέλεγκτη την ξέφρενη και αχαλίνωτη χρήση της ενέργειας σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής.
Το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου επισημαίνει ότι το ελληνικό τοπίο των νησιών και των βουνών μας κινδυνεύει να πάθει ανεπανόρθωτη βλάβη από τη μαζική εξάπλωση των ΑΠ. Ο άνεμος ασφαλώς είναι μια πηγή ενέργειας που χρειάζεται να την αξιοποιήσουμε, όχι όμως σε βάρος της αξίας των νησιών και των βουνών μας.
15 Ιουνίου 2009Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: