Γιάννης Κουτσούκος

21 Μαΐου, 2009

Ανεμογεννήτριες,μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με καινούργια μη αναστρέψιμα προβλήματα για τη φύση και τον άνθρωπο

Filed under: Αρχαιολογία,Οικολογία,Χωροταξικό,βιομηχανία,οικονομία — Γιάννης Κουτσούκος @ 7:42 μμ

Με υπόμνημα αντιρήσεων της 3-4-2009 προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο μορφωτικός και πολιτιστικός σύλλογος Στεφανίου Κορινθίας θέτει επί τάπητος τα προβλήματα,τα οποία θα δημιουργήσουν οι ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές του δήμου Τενέας και   διατυπώνει την κάθετη αντιθεσή του στο υπό σχεδιασμό έργο. Επικαλείται την Διεθνή Σύμβαση του Άαρχους, που επικυρώθηκε από την Ελλάδα με το Ν. 3422/05 και μιλάει για σκόπιμες μεθοδεύσεις κάποιων αρμοδίων παραγόντων με στόχο να αποκλειστεί η τοπική κοινωνία από την πρόσβαση στην ενημέρωση για τα όσα σχεδιάζονται προφανώς εις βάρος της, τη συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη επί περιβαλλοντολογικών θεμάτων.

Επικαλείται το άρθρο 24 του ελληνικού Συντάγματος, που προστατεύει το περιβάλλον, τα δάση και τις δασικές εκτάσεις και απαγορεύει την εγκατάσταση σε αυτά ανεμογεννητριών που είναι σαφώς βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Ο ορεινός όγκος της Νυφίτσας, που σχεδιάζεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών,όπως αναφέρει το υπόμνημα, είχε χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Γεωργίας μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής και αποχαρακτηρίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Κορινθιας (αριθμός πρωτοκόλλου 3236/04.10.2002). Τρεις μήνες αργότερα και μη έχοντας το περιβαλλοντολογικό κώλυμα καταφυγίου χορηγήθηκε από το ΥΠΑΝ άδεια παραγωγής.

Ο Σύλλογος ισχυρίζεται επίσης, ότι θα απαιτηθούν περίπου 8 km  δρόμοι σε μήκος των  κορυφογραμμών Νυφίτσα-Ψηλή Ράχη, Χλόγος, Γκαλγκούνι, καθώς και την διαπλάτυνηση υφισταμένης οδοποιίας περίπου 8,9 km που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο προγραμμάτων της ΕΕ στο πλαίσιο της ενίσχυσης της κτηνοτροφίας. Επίσης, αναφέρει πως θα απαιτηθεί εκσκαφή στις δασώδεις εκτάσεις 16.930 κυβικά μέτρα και ότι για κάθε ανεμογεννήτρια θα χριεαστούν 450 κυβικά μέτρα μπετόν.

Εκτός τούτων επικαλείται τη ζημία που θα γίνει στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, τη γειτνίαση με μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco,  όπως τις Μυκήνες, το υφιστάμενο δίκτυο αρχαίων μυκηναϊκών δρόμων του 13ου αιώνα π.Χ στην περιοχή, το βυζαντικό κάστρο του Αγιονορίου και το φράγκικο κάστρο του Αγίου Βασιλείου, το σπήλαιο του Πανός στις Κλένιες και την ιστορικότητα των περιοχών Δερβενακίων, Αγίου Σώστη και Κλεισούρας. Ισχυρίζεται ότι θα υπάρξει  επίδραση στις αστρονομικές παρατηρήσεις του Διεθνούς Αστεροσκοπείου Στεφανίου με την μείωση της καθαρότητοςτων αστρονομικών ειδώλων και ότι θα προκληθεί ζημία στην παραδοσιακή κτηνοτροφία, ενώ επίσης αναφέρεται στην ηχητική και αισθητική όχληση των ανεμογεννητριών.

Τρεις καθηγητές Πανεπιστημίου, ο Μιχάλης Κορδώσης, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Ιωάννης Σειριδάκης, καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και ο Θεμιστοκλής Λέκκας, καθηγητής Πριβαντολλογικής Μηχανικής Πανεπιστημίου Αιγαίου,  επισυνάπτουν τη γνωμάτευσή τους για τη μη τοποθέτηση  ανεμογεννητριών για την προστασία της περιοχής.

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.