Γιάννης Κουτσούκος

Φεβρουαρίου 12, 2009

Παραλειπόμενα για το λιμάνι της Κορίνθου

Filed under: Οικολογία,Χωροταξικό,ανάπτυξη,βιομηχανία,οικονομία — Γιάννης Κουτσούκος @ 4:46 μμ

Σίγουρα θυμάστε τις ανώφελες και πομπώδεις κινητοποιήσεις στον Ισθμό  επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ με σκοπό την μη παραχώρηση της εκμετάλλευσης της Διώρυγας στην Αγγλική εταιρία.Φανφάρες από τοπικούς αυτοδιοικητικούς για δήθεν απόκτηση της Διώρυγας από τους Δήμους και πολλά άλλα τέτοια λόγια και λεονταρισμοί και πολυ ύλη για τα τοπικά ΜΜΕ.. Το αποτέλεσμα  ήταν φυσικά το αναμενόμενο, δηλαδή μία μεγάλη σαπουνόφουσκα για την τοπική αυτοδιοίκηση της Κορινθίας.
Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται σήμερα η ίδια και με το λιμάνι.Πολύ φοβάμαι, ότι και εδώ το αποτέλεσμα θα είναι μία πιό μεγάλη σαπουνόφουσκα. Κερδισμένοι ή χαμένοι ανάλογα θα είναι, όσοι αυτοδιοικητικοί επενδύουν να σπεκουλάρουν με το θέμα αυτό. Αλλά το κέρδος τους  θα είναι χωρίς πολιτικό αντίκρυσμα. Τελικά όμως στην ουσία δεν θα φέρουν αποτέλεσμα.

Και θέλω  να επισημάνω τα πιο κάτω.

1)Τα σχέδια  για την συνεργασία των μεγάλων λιμανιών υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια.Αρα υπήρχαν και επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ.Αυτό σημαίνει, ότι και το ΠΑΣΟΚ αν γίνει κυβέρνηση θα τα εφαρμόσει. Το επιβάλλει η ανάπτυξη του τόπου και η πραγματικότητα της πλουραλιστικής παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

2) Το θέμα είναι ,αν  μεταξύ του  γνωστού πλέον διπόλου ανάπτυξης του τόπου  και περιβάλλοντος-ποιότητας  ζωής μπορεί να βρίσκεται πάντα η χρυσή τομή.Αυτό συμβαίνει σε κάθε βιομηχανοποιημένη χώρα, εκτός αν εμείς οι κορίνθιοι δεν θέλουμε οικονομική ανάπτυξη του νομού και της Χωρας μας.

3)Αρα η προσπάθεια πρέπει να είναι με σοβαρές προτάσεις να γίνει διαλογική και υπεύθυνη συζήτηση με την αρμόδια κεντρική εξουσία για να επιτευχθεί το μέγιστον δυνατόν αποτέλεσμα σε σχέσει με την αποφυγή της όχλησης που θα υπάρχει από την λειτουργεία του λιμανιού στην Κόρινθο και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του.Και νομίζω,ότι ο κορίνθιος αρμόδιος Υπουργός έχει εκφράσει δημόσια την καλή του προαίρεση να συντελέσει σε αυτό.

4)Και μη ξεχνάμε ένα πράγμα, ότι δηλαδή η ανάπτυξη μιας οικονομίας διέπεται από αδυσώπητους νόμους,τους οποίους δεν μπορεί πάντα να τηθασεύσει ο ανθρώπινος παράγων.Εκτός αν θέλουμε η Κόρινθος να μείνει εκτός- εις βάρος των άλλων περιοχών- και απομονομένη σε ένα μπαλκόνι του Κορινθιακού μακρυά από καθε ανάπτυξη, κλείνοντας τις βιομηχανίες και τα λιμάνια της  και παρακολουθώντας τα οικονομικά δρώμενα της εποχής μας μέσα από ένα  γυιάλινο κλουβί της.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: