Γιάννης Κουτσούκος

Οκτώβριος 7, 2008

Για το Βατοπέδι (και όχι Βατοπαίδι)

Filed under: Θεολογία,Ιστορία,Πολιτική — Γιάννης Κουτσούκος @ 3:05 μμ
Tags: , ,

Δεν έχω εδώ τη πρόθεση να προβάλλω, ότι κατά κόρον έχει δημοσιευθεί τον τελευταίο καιρό για το θέμα αυτό στον έντυπο καί ηλεκτρονικό τύπο και ότι πολιτικές διεργασίες και αποφάσεις έχουν λάβει χώρα από τον πολιτικό κόσμο και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Θέλω όμως να επισημάνω τα εξης.

 1. Σε πολλά ηλεκτρονικά και άλλα μέσα η λέξη Βατοπέδι γράφεται φαρδιά πλατειά με άλφα γιώτα, ενώ το σωστό είναι Βατοπέδι και όχι Βατοπαίδι, δηλαδή πρέπει να γράφεται με έψιλον.
 2. Δεν προέρχεται βέβαια η ετυμολογία της λέξεως από τη λέξη παιδί ή παδεία.Βατοπέδι σημαίνει το πεδίον (πεδιάδα), η οποία είναι βατή ή αυτή,που έχει βάτα.
 3. Το ερώτημα είναι, αν αυτή η τόσο κραυγαλέα αγραμματοσύνη συνιστά γραμματικό βαρβαρισμό, -σκόπιμο ή μη- τη στιγμή που για το θέμα αυτό τόσοι πολλοί μιλούν σαν σούπερ ειδικοί,αλλά συγχρόνως και τόσοι λίγοι από αυτούς, γράφουν τη λέξη σωστά.
 4. Σίγουρα το θέμα του Βατοπεδίου πλήτει καίρια το ορθόδοξο κύρος του Αγίου Ορους. Πέρα όμως από τις τυχόν απληστίες και τα οικονομικά τεχνάσματα ορισμένων μοναχών, τίθεται και το ερώτημα, κατά πόσον η όλη αυτή υπόθεση υφάνθηκε εσκεμμένα ή μη ακριβώς για να καταρρακώσει στη συνείδηση του κόσμου ένα από τα τελευταία προπύργια της ελληνικής και βυζαντινής παρόδοσης και της ορθοδοξίας.
 5. Αξιοσημείωτο είναι και τούτο,ότι δηλαδή τα γνωστά γεγονότα συνέβησαν σε μία αδελφότητα, η οποία ήλθε και εγκατεστάθηκε στο Βατοπέδι από τη Κύπρο, χωρίς να είναι μία παραδοσιακή αγιορίτικη αδελφότητα, η οποία να γαλουχήθηκε και να μεγάλωσε μέσα στο Αγιον Ορος.

Δημοσιεύθηκε στις κορινθιακές εφημερίδες

Σήμερα 09-10-2008
Πρωινή 09-10-2008

Advertisements

1 σχόλιο »

 1. To sxolio mou einai polu aplo kai suntomo.

  Pws sxoliazetai thn anafora kai epe3hghsh tou epishmou istotopou ths Monhs Vatopediou sto onoma ths;
  Sundesmos:
  http://vatopedi.org/view_cat.php?id=19

  Para8etw apospasma:
  ῾Η ἐπίσημη ὀνομασία τῆς Μονῆς εἶναι ῾Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Τό βασικό ὄνομα Βατοπαιδίου ἤ Βατοπεδίου ἐμφανίζεται ἤδη στίς πρῶτες ἱστορικές μαρτυρίες πού ἀφοροῦν τό ῾Αγιώνυμο ῎Ορος καί ἔχει διπλή ἐτυμολογία καί ἀντιστοίχως διπλή ὀρθογραφία· α) ἑρμηνευόμενο ὡς παιδίον τῶν βάτων στηρίζεται σέ μία παράδοση…

  Σχόλιο από Lampros Samaras — Ιουνίου 11, 2009 @ 3:45 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: