Γιάννης Κουτσούκος

Ιανουαρίου 2, 2008

Ντοκουμέντα από την νεώτερη ιστορία της Κορίνθου

scans071.jpgscans074.jpg‘Οπως είναι γνωστό η σημερινή Κόρινθος κτίστηκε το 1858 μ.Χ. στη νέα θέση, όπου ευρίσκεται σήμερα.

Η παλιά της θέση – στην σημερινή Αρχαία Κόρινθο- εγκαταλείφθηκε τον ίδιο χρόνο , διότι είχε καταστραφεί από τον σεισμό αυτόν της ενάτης Φεβρουαρίου 1858 μ.Χ. Σύμφωνα με έγγραφη μαρτυρία της εποχής-περιοδικό Πανδώρα της 15 Αυγ. 1858- ο σεισμός έγινε την πρώτη Κυριακή της μεγάλης τεσσαρακοστής, λίγο πρό της ενδεκάτης ώρας π.μ.

Έτσι η περίφημη πόλη της Εφύρας που έκτισε ο Σίσυφος το 1438 π.Χ. εγκαταλείπει για πρώτη φορά μετά από 3.296 περίπου χρόνια την ιστορική της θέση,που ήταν η σημερινή Αρχαία Κόρινθος και κτίζεται κοντά στην παραλία στην σημερινή θέση της Κορίνθου.

Τη νύχτα της 22ης-23ης Απριλίου 1928 η Κόρινθος καταστρέφεται και πάλι από σεισμό. Στην πρώτη φωτογραφία διακρίνεται ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος και ο επίσκοπος Κορίνθου Δαμασκηνός (μετέπειτα Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και Αντιβασιλέας) να θέτουν τον θεμέλιο λίθο της νέας πόλης της Κορίνθου μετά τον σεισμό του 1928. Στή δεύτερη φωτογραφία φαίνεται ο ναός του Αποστόλου Παύλου προ του σεισμού του 1928,ο οποίος μετά τον σεισμό αυτόν κατασκευάστηκε πάλι και πήρε την σημερινή του μορφή.

Γιάννης Κουτσούκος

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: